Російська дослідниця Тетяна Таїрова-Яковлева презентувала у Батурині книгу про Мазепу, фото

20:42, 09.10.2021
Російська дослідниця Тетяна Таїрова-Яковлева презентувала у Батурині книгу про Мазепу, фото

Російська дослідниця Тетяна Таїрова-Яковлева у Батурині із історичними реконструкторами - героями часів Гетьманщини. (Фото з ФБ-сторінок Олени Шрамко і Валентини Самченко)

Відома російська дослідниця Тетяна Таїрова-Яковлева, яка спеціалізується на періоді Гетьманщини, презентувала чергову книгу про гетьмана Івана Мазепу в Цитаделі Батуринської фортеці на Чернігівщині.

 

Щоправда цього разу доктор історичних наук представила не серйозне наукове дослідження чи історичну монографію, а свій перший художній твір «Мазепа. Хроніки православного шляхтича. Руїна», за яким українські телевізійники з компанії FILM.UA Group вже планують зняти телесеріал.

 

 

Про це повідомляють журналісти «України молодої» з місця події.  

 

У самому ж Національному заповіднику «Гетьманська столиця» з такої нагоди в суботу, 8 жовтня, навіть обмежили вхід для відвідувачів, а сам захід приурочили до майбутнього Дня Українського козацтва.

 

                                                Рефат Чубаров і Віктор Ющенко у Батурині. 

 

Тим більше, що й гості на презентації були вельми поважні: третій президент України Віктор Ющенко, народний депутат і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, бізнесмен і меценат Євген Сур, а також відомі історики, видавці і журналісти.

 

                                        Меценат Євген Сур (ліворуч) 

 

Сама ж історик Таїрова-Яковлева, виступаючи перед присутніми, зауважила:

 

«Понад 30 років я займаюся історією Гетьманщини та понад 18 – особистістю Івана Мазепи. З'явилося бажання донести свої знання до більш широкої аудиторії – звідси формат художнього твору, який дозволяє не тільки розповісти про трагічну і героїчну епоху, але й зробити героїв “ближче”, розкривши їхню психологію і почуття. Усі дійові особи та події книги справжні та засновані на наявних в архівах документах».

 

 

Як поінформувала заступниця редактора «УМ» Валентина Самченко, на території Цитаделі Батуринської фортеці для огляду представили особисту срібну  печатку Івана Мазепи (кінець 1707 - початок 1708 років, її у 2013 році придбав Олексій Шереметьєв) та документ із Австрійського архіву  - лист до імператора Священної Римської імперії з проханням про надання княжого титулу Іванові Мазепі.

 

 

Цікаво, що помітка на аркуші свідчить, що титул було надано. Копію привезли у Батурин із Відня меценат Євген Сур із дружиною Іриною.

 

Пані Валентина повідомляє, що авторка книги Таїрова-Яковлева вже пише сценарій майбутнього серіалу про Мазепу.

 

«Щоправда,  ще лише початок роботи - і результат на екранах може бути років через два. Утім вже зараз говорять про плани кількох сезонів», - додає заступник редактора «УМ».

 

Генеральний продюсер FILM.UA Group Віктор Мірський заявив: «Ми усіляко підтримуємо роботу Тетяни та сподіваємося, що майбутній серіал допоможе просуванню як цієї книги, так і майбутніх книг з циклу «Хроніки православного шляхтича».

 

 

Історик Олександр Алфьоров, який також був на презентації, пише, що в оповіданні про Мазепу «авторка наділяє своїх героїв словами та думками - тим, що у історика завжди в голові, але не на папері».

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Батурин – резиденція українських гетьманів, який 22 роки був столицею Івана Мазепи.        

 

Відома дослідниця Гетьманщини Тетяна Таїрова-Яковлева -  професорка, докторка історичних наук - авторка 15 монографій, понад 18 років вивчає постать Івана Мазепи.

 
 
У 2020 році знаний санкт-петербурзький історик спільно з Інститутом історії України НАНУ завдяки меценатам реалізувала проєкт воістину державної ваги з видання рукопису «Літопису» Самійла Величка, оригінал якого зберігається в Російській національній бібліотеці в місті на Неві.
 
Її найвагомішою науковою працею є книга «Іван Мазепа».
 
Читайте також статтю "УМ" про росіянку Тетяну Таїрову-Яковлеву і її дослідження з історії України: Козаків у Москві без перекладача не розуміли