Сотенний УПА Мирослав Симчич «Кривоніс» заслуговує на звання Героя України – Львівська міськрада

14:55, 09.10.2021
Сотенний УПА Мирослав Симчич «Кривоніс» заслуговує на звання Героя України – Львівська міськрада

Легендарний сотенний УПА Мирослав Симчич. (Фото з архіву УМ)

Львівська міська рада ініціювала присвоєння 98-річному легендарному ветерану УПА Мирославу Симчичу звання Героя України.

 

Як інформує Україна молода, відповідне звернення до Верховної Ради, уряду та президента України з проханням присвоїти звання Героя України Мирославу Симчичу одноголосно ухвалили депутати Львівської міськради у п’ятницю, 8 жовтня.

 

Це звернення підписали численні громадські організації Львівщини, українські військовослужбовці.

 

Як передає Радіо Свобода, текст звернення зачитав учасник бойових дій на Донбасі, депутат міськради Ігор Шолтис:

 

«Попереду нас чекає День захисників і захисниць України, в який вшановуватимемо героїзм наших борців, військові традиції. Для багатьох учасників бойових дій проти російської агресії одним із прикладів, які надихали стати на захист своєї батьківщини, був сотенний УПА Мирослав Симчич.

 

Пан Мирослав є одним із небагатьох живих свідків Другої світової війни, які боролися в лавах УПА за незалежність України. Сьогодні ми маємо нагоду подякувати йому як живому герою, яким він є для кожного свідомого українця.

 

Просимо вас відповідно до норм указу президента від 2 грудня 2002 року «Про звання Героя України» внести відповідне подання і присвоїти «за здійснення визначного геройського вчинку» звання Героя України Мирославові Симчичу».

 

При цьому Львівська міськрада звернулася до інших міських та обласних рад проголосувати за подання президентові України про присвоєння Мирославу Симчичу звання “Герой України”.

 

Як повідомляла «УМ», один із найлегендарніших командирів УПА, сотенний «Кривоніс», багаторічний радянський політв’язень — Мирослав Васильович Симчич відсвяткував 98-річчя на початку року - 5 січня.

 

Легендарний «Кривоніс» провів у радянських тюрмах і таборах 32,5 роки. Він не видав жодного зі своїх побратимів.

 

На волю вийшов лише у 1985 році. Ще рік після звільнення перебував під наглядом. Навіть після проголошення Незалежності України міліція Запоріжжя «за звичкою» приходила перевіряти «особливо небезпечного злочинця».

 

Ветеран УПА мешкає в Коломиї Івано-Франківської області. У 2008 році в Коломиї йому було встановлено прижиттєвий пам'ятник.

 

11 травня 2013 року Мирослав Симчич став Почесним громадянином Львова.

 

Косівський суд 15 листопада 2017 року повністю реабілітував сотенного «Кривоноса», багаторічного радянського політв’язня.

 

Життєвий шлях Мирослава Симчича ліг в основу книги Михайла Андрусяка «Брати грому».