У Холодному Яру бійці ССО освятили зброю на ворога, фото

22:19, 09.05.2021
У Холодному Яру бійці ССО освятили зброю на ворога, фото

Бійці ССО зі смолоскипами у Холодному Яру.

Бійці Сил спеіцальних операцій відновили давню козацьку традицію: освятили зброю на ворога у легендарному історичному місці – Холодному Яру, що у Чигиринському районі на Черкащині.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував колишній заступник командувача ССО і секретаря РНБО Сергій Кривонос у неділю ввечері.

 

Генерал-майор не конкретизував дату освячення зброї, але написав:

 

«В ці травневі дні 2021 року,  у Холодному Яру,  пройшла чудова церемонія: військовослужбовці Сил спеціальних операцій ЗСУ освятили зброю проти ворога, наслідуючи старовинні традиції козаків і гайдамаків різних часів».

 

 

При цьому Сергій Кривонос нагадав:

 

«Холодний Яр - місце знакове для історіі України. Саме тут була пуповина опору,  будь яким окупантам нашої землі!!! Кожен клаптик землі Холодного Яру - дихає історією.

 

Богдан-Зіновій Хмельницький, Іван Богун, Максим Кривоніс, Максим Залізняк, брати Чучупаки - ці прізвища знайомі всім патріотам України. Ці герої були в Холодному Яру, боролися проти ворогів нашої Неньки-України».

 

 

На оприлюднених генералом Кривоносом світлинах видно, що церемонія освячення зброї відбувалася ввечері і зі смолоскипами, як у давні часи. Також освячення відбувалося під супровід оркестру.

 

У коментарях до посту окремі обізнані користувачі зазначають, що кожного року традиція посвяти зброї біля козацького ставу поряд з Мотріним монастирем у Холодному яру набирає все більшої ваги, сучасного змісту і форм воїнів-захисників України.
 
Отже посвята зброї сучасними захисниками тут відбувається не вперше. Нині ж посвяту пройшли бійці 3-го окремого полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго ССО. 

 

«Холодний Яр – місце знакове для історії України. Саме тут була пуповина опору будь-яким окупантам нашої землі! Ми самі пишемо власну історію. Відвойовуємо те, що москалі намагалися затерти в нашій національній пам’яті. Мільйони тих, хто загинув за нашу Свободу і Незалежність, дивляться на нас з небес: як ми захищаємо нашу Україну, як ми продовжуємо славні традиції воїнів-українців. Не соромно перед пращурами нашими. Боролися, боремося і будемо боротися!», - додає пан Кривонос.

 

 

Як повідомляла "УМ", Холодний Яр здавна вважається місцем сили, влада планує створити тут національний парк.

 

Також Український інститут національної пам'яті спільно з Творчою майстернею Bober Film Studio присвятили новий історичний ролик «І повіє вогонь новий з Холодного Яру» учасникам масового селянського антибільшовицького руху, який сто років тому охопив практично всю Україну.