Воля України або смерть: створено історичний ролик про Холодний Яр, відео

09:15, 16.10.2020
Воля України або смерть: створено історичний ролик про Холодний Яр, відео

Виставка "Воля України або смерть" ознайомлює з отаманами найбільших повстанських загонів, а також так званими повстанськими "республіками".

Український інститут національної пам'яті спільно з Творчою майстернею Bober Film Studio присвятили новий історичний ролик «І повіє вогонь новий з Холодного Яру» учасникам масового селянського антибільшовицького руху, який сто років тому охопив практично всю Україну.

 

Ролик приурочений до 100-річчя Медвинської та Холодноярської республік та антибільшовицького селянського руху 1919-1923 років.

 

Про це повідомляє «Україна молода» з посиланням на УІНП.

 

«Довгий час радянська пропаганда намагалася переконати, що українські селяни щиро прийняли радянську владу, а опиралися змінам лише куркулі та бандити. Насправді в лавах повстанців проти більшовиків воювало понад 100 тисяч українців. І лише регулярна армія та терор проти мирного населення, яке більшовики використовували як заручників, зміг подолати цей спротив», - наголошують історики.

 

У ролику використані матеріали, надані президентом Історичного клубу «Холодний Яр» Романом Ковалем, Головою Освітньої ініціативи «Медвин. Повстання» Мариною Гогулею, студією Divaki production та прес-службою 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр».

 

 

Також темі антибільшовицького селянського руху присвячена і виставка "Воля України або смерть", яка відкрилася на столичному Майдані Незалежності, біля будівлі Головпоштамту, на Покрову.

 

Виставка ознайомлює з отаманами найбільших повстанських загонів, методами боротьби, а також так званими повстанськими "республіками".

 

"Кожен українець має знати – захоплення України так званою "пролетарською диктатурою" здійснювалось антигуманними методами. Десятиліттями окупаційна влада замовчувала повстання проти червоних і комуністів. Повставали цілі повіти та навіть губернії, намагаючись відстояти свободу, іноді ціною власного життя", - зазначає міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зауважує, що цією виставкою організатори хочуть вшановувати пам'ять захисників України різних поколінь та водночас донести до людей правдиву інформацію про той період, адже у радянські часи влада намагалася її замовчати, перебрехати та фальсифікувати історію.

 

"Тоді вигадували багато різних міфів про отаманщину, бандитизм. Наше завдання — показати дійсний стан справ. Ця виставка показує, як реагували українці на новели комуністів, на примусову працю, націоналізацію підприємств і сільського господарства, на продовольчу диктатуру та усілякі вибрики комунізму, проти якого виступали повстанці — тут це розкривається",— наголосив Дробович.

 

Присутній на відкритті виставки молодший сержант 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" Антон Панчук наголосив на важливості спадковості сучасних Збройних Сил з українськими військовими формуваннями попередніх поколінь.

 

 

"Раніше в 93-ї бригади була довга "совкова" назва, весь особовий склад з великим піднесенням зустрів нове почесне найменування на честь Холодного Яру. Це дуже підняло бойовий дух в бійців. Ребрендинг, який отримала бригада — це і нарукавні знаки з чорними воронами, і мотиваційний прапор на якому зображено дуб Залізняка і ножі-колодачі. Бійці з гордістю носять символи Холодного Яру", — зауважив Панчук.

 

Виставка "Воля України або смерть" – це 15 банерів, що розповідають про передумови антибільшовицьких селянських повстань у 1919-1920 роках. Зокрема, тут йдеться про Медвинське повстання та створення Холодноярської селянської організації, 100-річчя яких відзначається цього року. Подивитись її може кожен до січня 2021 року.

 

У виставці використані матеріали з Галузевого державного архіву Служби безпеки України, історичного клубу «Холодний Яр», Російського державного архіву економіки, Державного архіву Кіровоградської області, Олександрійського краєзнавчого музею, Краєзнавчого музею с. Медведівка, філії "Холодний Яр" Національного історико-культурного заповідника "Чигирин", освітньої ініціативи "Медвин. Повстання", історичного музею Кам'янського державного історико-культурного заповідника.

 

Як повідомляла «УМ», художник Андрій Єрмоленко у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті розробив серію плакатів із воїнами для інформаційної кампанії до Дня захисника України.