У Вінниці відновили раритетний стіл Петлюри, фото

23:00, 03.03.2021
У Вінниці відновили раритетний стіл Петлюри, фото

Славнозвісний стіл Петлюри зайняв своє чільне місце в оновленій експозиції.

Раритет доби національно-визвольних змагань 1917-1921 років – оновлений стіл Симона Петлюри повернули після реставрації і презентували у Вінниці.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Вінницький обласний краєзнавчий музей у Facebook.

 

За словами музейників, славнозвісний стіл Петлюри зайняв своє чільне місце в оновленій експозиції, у якій відтворено ймовірний вигляд робочого кабінету військового відомства Директорії.

 

"Другого березня 1919 року Директорія покинула Вінницю, яка в часи Української революції недовгий час була столицею нашої країни. До цієї дати ми приурочили подію – презентацію стола Петлюри, артефакту, який зберігався у нашому музеї з 1965 року. Уперше його презентували громадськості 2018 року на виставці з нагоди річниці Української революції. А потім він потрапив на реставрацію і після двох років оновлення повернувся до музею", – повідомила директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

 

 

За легендою, кабінетний різьблений стіл кінця ХІХ ст. вояки Симона Петлюри "експропріювали" з одного із заможних маєтків міста, і під час перебування уряду Директорії він стояв у канцелярії Головного Отамана.

 

Існує велика ймовірність, що саме за цим столом Петлюра та Маршалок Польщі Йозеф Пілсудський (під час його перебування у Вінниці 16 травня 1920 р.) вели переговори про співпрацю військ двох держав у боротьбі з більшовиками.

 

Стіл Петлюри реставрували у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України (м. Київ). Фахівці центру відновили вишукану стільницю з масонськими зображеннями, тонке різьблення, втрачені деталі, повернули столу його колір тощо.

 

 

«У музеї стіл знаходиться з 1965 р. Передали «подарунок» з вінницького міськкому партії, куди, найочевидніше, він потрапив з однієї із заможних садиб під час революційних подій. Згодом, коли з’явилася мода на поліровані меблі, було вирішено передати стіл до Вінницького краєзнавчого музею. Завдяки Івану Івановичу Зайцю — історику, археологу і краєзнавцю, який на той час очолював музей, унікальний стіл ХІХ ст. залишився неушкодженим і зберігся до наших днів», - повідомляють у Вінницькому  краєзнавчому музеї.

 

Стіл вражає своєю величністю та композиційністю: ніжки у вигляді лежачих левів з відкритими пащами; всю поверхню займають різьблені композиції; підстілля прикрашене різьбою з рослинним орнаментом, символічними знаками масонського типу (півмісяцем, зірками, двома схрещеними молотами), геральдичними знаками, грифонами, поясними чоловічими фігурами та навіть біблійними сюжетами.

 

Як повідомляла "УМ", голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович вважає, що пам’ятник Симону Петлюрі має бути встановлено у Києві.