Дробович пропонує встановити пам’ятник Петлюрі в Києві

17:12, 14.03.2020
Дробович пропонує встановити пам’ятник Петлюрі в Києві

Найкращий в Україні пам'ятник Симону Петлюрі з бронзи в натуральну величину наразі створено у Вінниці.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович вважає, що пам’ятник українському державному і політичному діячеві Симону Петлюрі має бути встановлено у Києві.

 

Про це Антон Дробович сказав в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна".

 

«Симон Петлюра один з тих людей, якому логічно і доцільно ставити пам'ятник. Це навіть не питання героїзації. Петлюра й інші люди, які в 1917-1921 роках творили Українську державу, – це люди, які забезпечили нас усвідомленням державності як мінімум у столітній тривалості, це дуже важлива історія. Це питання не героїзації, а збереження усвідомлення того, що ми тут не якихось 30 років, що ми тут укорінені, це глибоке буріння в нашу історію й утвердження себе», - наголосив керівник УІНП.

 

Пан Дробович також констатував: «І знову ж таки з цього питання є консенсус, тому пам'ятник йому вже назрів. Он є мурал Петлюри в Києві, це говорить про те, що народ уже визначився».

 

Водночас він зазначив, що Симон Петлюра - один із визначних діячів української державності, і українці мають право ставити пам'ятники будь-кому, хто відповідає їхнім інтересам та уявленням про мораль, естетику.

 

«Судячи з документів, які туди-сюди снують роками, хоч це і довга історія, але мені здається, що вона рухається до завершення, і має бути пам'ятник Петлюрі», - каже голова УІНП.

 

                                                                   ДОВІДКА «УМ»

 

16 травня 2005 року президент України Віктор Ющенко підписав Указ про увічнення пам'яті Симона Петлюри та встановлення йому пам'ятників у місті Києві та інших місцях, присвоєння окремим військовим частинам його імені.

 

Утім, пам’ятника Головному Отаману УНР в столиці не відкрито і досі.

 

Тоді як ще у 2001 році в Рівному на майдані поряд з Народним домом встановлено пам'ятник-погруддя Симону Петлюрі.

 

14 жовтня 2017 року у Вінниці відкрили пам'ятник Симону Петлюрі з бронзи у натуральну величину роботи скульптора Володимира Овраха та його синів Романа і Андрія. Пам'ятник встановлено на подвір'ї обласного радіо (вулиця Симона Петлюри 15), де за часів УНР містилось Міністерство пошт і телеграфів, а пізніше перебувала Військово-похідна Канцелярія Головного Отамана УНР.

 

У 2018 році на бульварі Симона Петлюри у Тернополі встановлено бюст. 22 травня 2018 року відбулося відкриття другої меморіальної дошки на честь Петлюри у Полтаві, приурочене до 139-ї річниці дня його народження.

 

22 січня 2019 року у Києві було відкрито барельєф на його честь на вулиці Симона Петлюри. Того ж дня і у Хмельницькому було відкрито барельєф.

 

На честь Симона Петлюри названі вулиці в Броварах, Дніпрі, Львові, Києві, Полтаві, Вінниці, Житомирі, Рівному, Тернополі, Млиновому, Стрию, Івано-Франківську, Шепетівці та багатьох інших населених пунктах України.