У Москві встановлять скульптури Лаврентію Берії за атомний проєкт

21:29, 19.01.2021
У Москві встановлять скульптури Лаврентію Берії за атомний проєкт

Сталін і Берія (в центрі) у Кремлі.

Державна корпорація «Росатом» планує встановити дві скульптурні фігури одного з головних організаторів сталінських репресій Лаврентія Берії в павільйоні атомної енергії на ВДНГ в Москві.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють “Відкриті медіа” у вівторок.

 

Так, на офіційному сайті державних закупівель вже з’явився кошторис на створення експозиції, яка буде включати в себе два “високореалістичних манекена” наркома і костюми для них.

 

У кожного манекена повинна бути "фіксована позиція", а також "вандалостійкий склопластиковий тулуб" і "силіконова голова індивідуального виготовлення", йдеться в документації.

 

Інформацію про вшанування наркома НКВС підтвердив також представник "Росатома".

 

За його словами, Лаврентій Берія очолював "Атомний проєкт СРСР", і завдяки його організаторським здібностям Радянському союзу "вдалося в найкоротші терміни зруйнувати монополію США на ядерну зброю".

 

У "Росатомі" навіть цитують видатних вчених: "І. В. Курчатов говорив: "Якби не Берія, то бомби у нас би не було". Таким чином, розповідь про атомний проєкт СРСР без згадки особистості Берії не вважається можливою".

 

Зауважимо, що цитату академіка Ігоря Курчатова державна корпорація взяла з книги "Мій батько - Лаврентій Берія", написану його сином Серго, радянським ученим та інженером, який займався створенням ракет і систем ППО.

 

Нагадаємо, що Лаврентій Берія - один із головних організаторів сталінських репресій - був наркомом внутрішніх справ в 1938--1945 роках, з 1941 року і до арешту в 1953 році був також заступником голови радянського уряду. В останньому статусі він з літа 1945 року і курирував проект зі створення радянської атомної зброї.

 

Влітку 1953 року після смерті Йосипа Сталіна в ході внутрішньопартійної боротьби за владу він був заарештований і в кінці того ж року розстріляний. Берія так і не був реабілітований: за визначенням Військової колегії Верховного суду РФ від 29 травня 2002 роки як організатор політичних репресій, Берія є тим, хто не підлягає реабілітації.