МЗС відкинуло умови Додіка для повернення Україні викраденої з Луганська ікони

14:29, 15.01.2021
МЗС відкинуло умови Додіка для повернення Україні викраденої з Луганська ікони

Україна і Боснія та Герцеговина є державами-учасницями Конвенції від 1970 року

У Міністерстві закордонних справ відкинули умови повернення Україні вкраденої з Луганська ікони, озвучені раніше главою президії Боснії і Герцеговини Мілорадом Додіком.

 

Про це у п’ятницю, 15 січня, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, передає Укрінформ.

 

За словами Додіка, він готовий повернути ікону, якщо Україна доведе, що вона її розшукувала.

 

«Ми очікуємо, що Боснійсько-Герцеговинська сторона не буде використовувати ікону у внутрішньополітичній боротьбі, а надасть сприяння в рамках кримінального розслідування та експертизи для її якнайшвидшого повернення до України», — заявив він.

 

У цьому контексті він нагадав, що Україна і Боснія та Герцеговина є державами-учасницями Конвенції від 1970 року про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності.

 

Ніколенко пояснив, що відповідно до статті 7, держави-учасниці цієї Конвенції зобов’язуються забороняти ввезення культурних цінностей, викрадених з музею або релігійної і світської історичної пам’ятки, а також на вимогу іншої держави-учасниці вживати відповідних кроків для виявлення та повернення будь-якої подібної культурної цінності.

 

Раніше член президії Боснії і Герцеговини від сербів Милорад Додік заявив, що країна може віддати викрадену з Луганська ікону Україні, якщо Київ зможе довести, що шукав її раніше.

 

Як повідомляла «УМ», глава Республіки Сербської та член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону під час візиту російського міністра 14 грудня.

 

Йдеться про 300-річну ікону з окупованого Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

 

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

 

Вже 23 грудня російське міністерство закордонних справ повідомило, що передало ікону в посольство Боснії і Герцеговини.

 

25 грудня посол Боснії в Росії Желько Самарджія заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка.

 

Посольство України в Боснії і Герцеговині закликає офіційне Сараєво невідкладно повернути Україні старовинну ікону.

 

Експрезидент Боснії і Герцеговини Додік назвав ікону з Луганська власністю своєї родини

 

За даними місцевих ЗМІ, ікона була вивезена главою сербських ветеранів з тимчасово окупованого Донбасу через Росію.

 

За даними ЗМІ, вартість реліквії може становити близько 12,5 млн євро.