Експрезидент Боснії і Герцеговини Додік назвав ікону з Луганська власністю своєї родини

16:38, 29.12.2020
Експрезидент Боснії і Герцеговини Додік назвав ікону з Луганська власністю своєї родини

Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону.

Офіс сербського члена президії Боснії і Герцеговини, експрезидента і експрем’єра країни Мілорада Додіка стверджує, що ікона Святого Миколая, яку політик подарував главі МЗС Росії Сергію Лаврову, нібито "перебувала у володінні сім’ї з Республіки Сербської" і є "родинною іконою".

 

Як передає Україна молода, про офіс Додіка поінформував посольство України в Боснії і Герцеговині.

 

Зокрема, речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив українським ЗМІ:

 

"Ніяких підтверджувальних документів про законність переміщення ікони на територію Боснії і Герцеговини надано не було. Таким чином, питання про справжні обставини потрапляння артефакту в Боснію і Герцеговину та шляхи набуття його у власність залишається відкритим".

 

Пан Ніколенко додав, що МЗС України у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України, Генеральною прокуратурою, Національною поліцією та закладами культури продовжують встановлювати обставини й час переміщення ікони з території України та причетних до цього осіб, залучаючи і можливості Інтерполу.

 

"Україна звернулася до Боснії і Герцеговини з проханням невідкладно передати їй ікону для проведення детальних експертиз. Українська сторона також висловила готовність до співпраці з боснійсько-герцеговинськими слідчими органами для з’ясування всіх обставин, пов’язаних із вивезенням ікони з території нашої держави. Повна відкритість Боснії і Герцеговини в цьому питанні підтвердила б наявність у неї істинної політичної волі до розвитку дружніх відносин з Україною, поваги її суверенітету та територіальної цілісності", - зазначив речник МЗС.

 

Кілька днів тому колишній глава Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської заявив, що ікона, яку Мілорад Додік подарував Лаврову, була вивезена з окупованого Донбасу у 2018 році через Росію та Сербію. Це суперечить твердженню радника Додіка, озвучене в телеінтерв'ю, що ікона останні 15 років нібито належала родині з Баня-Луки.

 

Як повідомляла «УМ», глава Республіки Сербської та член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону під час візиту російського міністра 14 грудня.

 

Йдеться про 300-річну ікону з окупованого Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

 

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

 

Вже 23 грудня російське міністерство закордонних справ повідомило, що передало ікону в посольство Боснії і Герцеговини.

 

25 грудня посол Боснії в Росії Желько Самарджія заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка.

 

Посольство України в Боснії і Герцеговині закликає офіційне Сараєво невідкладно повернути Україні старовинну ікону.