Сараєво має невідкладно повернути Україні ікону з Луганська

10:21, 26.12.2020
Сараєво має невідкладно повернути Україні ікону з Луганська

Україна закликає невідкладно повернути старовинну ікону, вивезену за невідомих обставин з окупованого Луганська.

Посольство України в Боснії і Герцеговині закликає офіційне Сараєво невідкладно повернути Україні старовинну ікону, вивезену за невідомих обставин з окупованого Луганська і згодом подаровану міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову.

 

Адже представники офіційної Москви запевняють, що повернули культурну пам’ятку Боснії і Герцеговині.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив посол України в Хорватії та за сумісництвом у Боснії та Герцеговині Василь Кирилич.

 

«Відсутність відповіді або зволікання з нею дають підстави вважати незаконним переміщення ікони на територію Боснії і Герцеговини. Це питання є принциповим, і відповідь на нього має бути швидкою й однозначною. Не медійною, а офіційною», - наголосив пан Кирилич у коментарі УП.

 

Відтак, посольство України в Боснії і Герцеговині наполягає на невідкладному наданні інформації офіційним Сараєво, яким чином потрапила на територію цієї країни українська ікона, яка була подарована Лаврову.

 

Пан Кирилич зазначив, що під час останньої зустрічі у місцевому МЗС 24 грудня боснійсько-герцеговинська сторона не надала відповіді на це питання.

 

«А якщо зроблено вже перший крок – повернуто ікону до Сараєво (ця інформація офіційно не підтверджена), то треба зробити другий – повернути її Україні», - наголосив український дипломат.

 

Як повідомляла «УМ», глава Республіки Сербської та член президіуму Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону під час візиту російського міністра 14 грудня.

 

Йдеться про 300-річну ікону з окупованого Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

 

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини.

 

Вже 23 грудня російське міністерство закордонних справ повідомило, що передало ікону в посольство Боснії і Герцеговини.

 

25 грудня посол Боснії в Росії Желько Самарджія заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка.