У Німеччині знайшли дорогоцінні прикраси кельтів у давньому кургані

19:39, 06.12.2020
У Німеччині знайшли дорогоцінні прикраси кельтів у давньому кургані

Золоті намистини із кургану кельтів у Німеччині.

Німецькі археологи знайшли стародавню поховальну камеру кельтів з бурштиновими і золотими прикрасами, які датуються VI століттям до нашої ери, неподалік від городища залізної доби Хойнебург, що на півдні ФРН.

 

Як передає УМ, про це інформує The History blog.

 

Цікаво, що дерев'яна поховальна камера знаходилась всередині стародавнього кельтського кургану. Дослідники знайшли деревину похоронної камери, а всередині неї - розкішні поховальні приналежності, серед яких бурштинова брошка і золоті намистини.

 

Науковці виявили також бронзову деталь з дерев'яними фрагментами, яка могла бути частиною колісниці. Також дослідникам вдалося знайти фрагменти органічних матеріалів, що частково збереглися, які мають надзвичайне археологічне значення, але і дуже тендітні.

 

Вчені відзначають, що кілька років посухи вже завдали шкоди цим фрагментами, які зберігалися протягом тисяч років у вологому грунті. Серед таких фрагментів - колоди камери і інші дерев'яні частини. Щоб зберегти їхню подальшу цілісність, вчені вже витягли все поховання цілком.

 

Відзначається, що в межах сотні метрів від місця розкопок в 2010 році була знайдена інша велика могила VI століття до нашої ери. Це поховання належало високопоставленій кельтській жінці. Вона була похована зі схожими прикрасами: бурштиновою брошкою і практично ідентичними золотими намистинами.

 

Як повідомляла "УМ", унікальне поховання скіфського воїна-гіганта, вік якого оцінюють у 2500 років, виявили археологи під час експедиції на території острова Хортиця у Запоріжжі.