Будинок богів доби вікінгів знайшли у Норвегії

19:29, 09.10.2020
Будинок богів доби вікінгів знайшли у Норвегії

Залишки «будинку бога» в Осе відносяться до VIII століття.

Археологи виявили руїни язичницького храму, присвяченого стародавнім скандинавським богам на кшталт Одіна й Тора у Норвегії.

 

Храм був збудований близько 1200 років тому, адже вік будівлі попередньо датується кінцем VIII століття.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляється на порталі Science Alert.

 

Науковці зазначають, що ці залишки храму є досить рідкісним реліктом доби вікінгів, коли в дохристиянській Скандинавії домінувало язичництво.

 

За даними вчених, знахідка представляла собою велику дерев’яну будівлю — близько 14 м завдовжки, 8 м завширшки і до 12 м заввишки. Її використовували для поклоніння і жертвоприношення богам під час сонцестояння в середині літа і в середині зими.

 

Археолог із Університетського музею Бергена Соррен Дінхофф заявив, що це «перший норвезький храм, знайдений у країні».

 

«Ми вперше знайшли один із цих дуже незвичайних, дуже гарних будинків. Ми знаємо їх зі Швеції, і ми знаємо їх з Данії. Це показує, що вони також існували в Норвегії», — додав учений.

 

Древні жителі Норвегії почали будувати такого роду великі «будинки богів», як їх називають, із VI століття.

 

«Це сильніший вираз віри, ніж усі маленькі культові місця. Ймовірно, це якось пов’язано з певним класом суспільства, який збудував їх як справжнє ідеологічне шоу», — пояснює Дінхофф.

 

 

Залишки «будинку бога» в Осе відносяться до VIII століття, коли в цьому районі почала домінувати елітна група багатих сімей. Цікаво, що будинок богів у Осі був зведений на кшталт християнських базилік, які мандрівники бачили в південних країнах. В результаті, зазначив пан Дінхофф, давньоскандинавські храми мали характерну високу вежу над скатним дахом, яка була копією веж ранніх християнських церков.

 

Хоча дерев’яного будинку вже давно немає, збережені отвори в стовпах демонструють його форму, в тому числі круглі центральні стовпи його вежі - дуже своєрідне архітектурне рішення, яке використовувалося тільки в будинках богів.

 

 

Про призначення стоянки свідчить також скупчення ям для приготування їжі для релігійних свят і численні кістки — останки жертвоприношень тварин. Церемонії проводилися в будинку бога в дні важливих свят, таких як сонцестояння в середині літа і в середині зими — найкоротша і найдовша ночі в році відповідно.

 

Як повідомляла "УМ", цікавий для науковців гірський перевал, на якому знаходять чудово збережені стародавні речі епохи вікінгів, виявлено внаслідок танення льодовиків неподалік від олімпійської столиці 1994 року Ліллегаммера у Норвегії.