У Норвегії знаходять артефакти вікінгів на місці танення льодовиків

09:58, 18.04.2020
У Норвегії знаходять артефакти вікінгів на місці танення льодовиків

Камʼяний стовп для позначення шляху на гірському перевалі у провінції Оппланд.

Цікавий для науковців гірський перевал, на якому знаходять чудово збережені стародавні речі епохи вікінгів, виявлено внаслідок танення льодовиків неподалік від олімпійської столиці 1994 року Ліллегаммера у Норвегії.

 

Знахідкам археологів неабияк посприяло глобальне потепління, яке призвело до інтенсивного танення льодовиків. Цей проект вони розпочали у провінції Оппланд ще у 2011 році.

 

Як інформує «Україна молода», нещодавно учені Ларс Пільо, Еспен Фінстад та Джеймс Барретт опублікувати результати довготривалих дослідження у науковому часописі "Antiquity".

 

Науковцями віднайдено більше 3000 артефактів та 450 супутніх знахідок (роги оленів, кістки коней, рештки кінського гною). Знахідки датують 300-1500 роками. Датування проведене за допомогою радіовуглецевого аналізу.

 

Серед знахідок – лижі, уламки саней, шкіряне взуття, плетені рукавиці, підкови, цвяхи, тростини, снігоступи. Більшість цих речей подорожні губили, викидали через поломку або позбувались у критичних ситуаціях (наприклад, при обмороженні).

 

                                                                                               Туніка.

 

Історично місцеві жителі використовували ці засніжені льодовики для подорожей навесні та початку літа.

 

Спочатку перевал був місцем, де місцеві мешканці полювали на оленів. Пізніше його стали використовувати для подорожей та торгівлі. На перевалі споруджені камʼяністовпидляпозначенняшляху.

 

Як вважають науковці, припинення використання перевалу повʼязанеізпогіршеннямкліматупідчасМалогольодовиковогоперіодутадобрезадокументованоїепідеміїчуми, якарізкоскоротилачисельністьнаселення.

 

Археологічні дослідження були профінансовані Міністерством клімату та навколишнього середовища Норвегії, директоратом культурної спадщини, радою провінції Опланд та Музеєм культурної історії Норвегії.

 

Як повідомляла «УМ», невідомі раніше складські приміщення знаменитого храму Рамзеса II, а також ритуальні дари, заховані в його основі перед будівлею відкрили археологи з Єгипту і США у стародавньому Абідосі.