Перша хвилина миру: 75 років тому Німеччина підписала Акт про капітуляцію

07:20, 09.05.2020
Перша хвилина миру: 75 років тому Німеччина підписала Акт про капітуляцію

Радянська делегація на підписанні капітуляції Німеччини 8 травня 1945 року в Берліні.

Акт про капітуляцію нацистської Німеччини перед військами Союзників було підписано 75 років тому у передмісті Берліна 8 травня 1945 року, о 22:43 за центральноєвропейським часом.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це нагадує Український інститут національної пам'яті в ніч на суботу, 9 травня.

 

Історики наголошують, що узагалі-то це був другий такий Акт. Перший підписали 7 травня, о 02:41, у французькому Реймсі. Але на вимогу представника СРСР генерала Івана Суслопарова Сполучені Штати та Велика Британія погодилися відкласти публічне оголошення капітуляції, щоб Радянський Союз міг підготувати іншу церемонію в Берліні. Сталін прагнув підписання капітуляції саме в захопленій радянськими військами столиці Німеччини.

 

                     Генерал Вермахту Йодль підписує Акт про капітуляцію Німеччини 7 травня 1945 року в Реймсі.

 

«Акт 8 травня майже дослівно повторював документ, підписаний днем раніше, включно з часом припинення вогню – 23:01 за центральноєвропейським часом (у Москві вже було 01:01 9 травня). Згодом в СРСР на інформацію про капітуляцію 7 травня наклали заборону. В Радянському Союзі повідомлення про закінчення війни пролунало по радіо лише о 22.00 9 травня, яке згодом стало центральною датою в СРСР для відзначення перемоги у війні», - зауважують дослідники УІНП.

 

Нагадаємо, що з 2014 року Україна приєдналася до європейської традиції вшановувати пам’ять жертв Другої світової війни 8 травня. Того ж року Український інститут національної пам’яті разом з Міністерством культури ініціювали акцію «Перша хвилина миру», яка завершується о 23-й годині виконанням гімну Європейського Союзу «Ода до радості», символізуючи перші хвилини миру в Європі.

 

Цього року масовий захід «Перша хвилина миру» не відбувся через карантинні обмеження. Проте науковці сподіваються, що цю традицію буде продовжено в наступному 2021 році.

 

Як повідомляла "УМ", День пам'яті і примирення президент України Зеленський чомусь зустрів на кордоні з Росією - у селищі Мілове Луганської області.

 

Нардеп Ірина Геращенко закидає владі відсутність реакції на спроби Путіна переписати і привласнити історію Другої світової.