Найцінніші старовинні українські книги оцифрують в Гарварді

19:55, 10.08.2018
Найцінніші старовинні українські книги оцифрують в Гарварді

Українські книжки в Гарварді почали збирати на початку ХХ столітті (фото znaj.ua)

Одне з найбільших у світі зібрань української літератури зберігається в американському Гарварді. 
 
Зібрання рідкісних книг можна знайти в одній з 70 бібліотек Гарвардського університету - Хоутоне. 
 
У колекції чимало й українських стародруків.
 
"В Бібліотеці Хоутона зберігаються такі цінні книги як перші видання Івана Федорова. Скажімо, "Буквар" - це дуже цінна книга, примірників якої немає навіть в Україні. "Острозька Біблія", "Псалтир", "Кобзар" Тараса Шевченка 1840 року, перше видання "Енеїди" Котляревського, рукопис Сковороди, є перше видання, оригінал книги Куліша, видання Києво-Печерської лаври, грамоти Івана Мазепи", - розповідала "Знай.ua" Ольга Алексич, бібліотекар Гарвардського університету, бібліограф Української колекції.
 
"Буквар" або, як його ще називають, "Абетку" Іван Федоров видав у 1574 році у Львові. Її знайшов випадково в антикварній лавці російський підприємець і театральний діяч Сергій Дягілєв. 
 
Про це згадує у своїх спогадах його партнер, український балетний танцюрист і заповзятливий колекціонер стародрукової літератури Серж Ліфар. 
 
Після смерті Дягілєва колекція книг, включаючи "Буквар", перейшла в руки театрального діяча Бориса Кохно, який пізніше продав його гарвардського випускнику Баярду Кілгуру.
 
Українські книжки в Гарварді почали збирати на початку ХХ століття. В основному це були подарунки колекціонерів. 
 
І тільки зі створенням при Гарварді Українського наукового інституту понад 50 років тому літературу по Україні почали закуповувати систематично.
 
У Гарварді є кілька бюджетів на українську книгу. Англомовні книги про Україну друкує і купує в основному Український інститут. Україномовні книги і часописи - це прерогатива Гарвардської бібліотеки Вайденер.