Секретна операція польської поліції в Україні по розмінуванню завершилася

11:29, 23.02.2023
Секретна операція польської поліції в Україні по розмінуванню завершилася

Поліція Польщі 5 місяців поспіль потай розміновувала Київщину. Загалом Гуманітарний контингент поліції протравив понад 342 тис. осіб. квадратних метрів (Фото:Wirtualna Polska)

Таємну операцію провели в Україні польські поліцейські: протягом 5 місяців розміновували Київську область.

 

Як інформує УМ, про це пише видання Wirtualna Polska.

 

Місію розпочали після звернення України до ATLAS - поліцейської оперативної групи, що об'єднує спеціальні контртерористичні підрозділи Європейського союзу. Українці просили направити саперів для розмінування звільнених територій.

 

Допомогти погодилися лише поляки - інші країни не наважилися.

 

Видання повідомляє, що українська армія не має достатньої кількості саперів, щоб швидко впоратися з цим завданням. Не можуть це зробити і військові сапери з країн НАТО, оскільки це буде розцінено Росією як провокація. Тому в хід пішла тільки відправка поліцейських піротехніків.

 

За дорученням глава МВС Польщі було створена група з 98 осіб. До неї ввійшли піротехніки, медики та члени бойових груп. Польські сапери таємно працювали в Україні протягом п'яти місяців. Вони розміновували території Київської області. Один з їх перших завдань, як зазначає видання, було розмінування території одного з аеропортів під Києвом.

 

Загалом, за час місії, поляки знешкодили 2000 небезпечних предметів. Також вони очистили дороги та поля від протитанкових і протипіхотних мін. Жоден з польських добровольців не постраждав.

 

Останніми тижнями в штаб-квартирі поліції було ухвалено рішення про припинення місії. На це вплинула, зокрема, розвідувальна інформація про запланований наступ Росії.

 

Зараз всі учасники місії вже перетнули кордон і повернулися до Польщі.

 

Як повідомляла УМ, централізований центр розмінування планується створити в Україні.