Централізований центр розмінування планується створити в Україні

09:28, 12.02.2023
Централізований центр розмінування планується створити в Україні

Україна є однією з найбільш замінованих країн у світі через російське вторгнення.

В Україні буде створено централізований центр розмінування – це буде аналітичний центр, який оброблятиме інформацію про потреби у розмінуванні, надану міністерствами, обласними адміністраціями, країнами-партнерами та міжнародними організаціями.

 

Як інформує УМ, про це заявив 11 лютого прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Український центр гуманітарного розмінування” допоможе покращити координацію між усіма цими суб’єктами та сприятиме залученню всіх можливих ресурсів для розмінування, що є першим кроком на шляху до відновлення”, – сказав пан Шмигаль.

 

За словами Шмигаля, Україна є однією з найбільш замінованих країн у світі через російське вторгнення.

 

Раніше він повідомляв, що близько 250 000 квадратних кілометрів української землі – майже 40% території країни – заміновано з початку повномасштабного вторгнення Росії минулого року.

 

“Наразі це найбільше мінне поле у світі”, – заявив раніше Шмигаль.

 

Масштабне мінування української землі ускладнює і робить вкрай небезпечним для місцевих фермерів вирощування сільськогосподарських культур і збір врожаю, ставлячи під загрозу одну з найбільш життєво важливих галузей економіки країни.

 

Під час літніх жнив кілька фермерів загинули в Харківській і Сумській областях, коли їхні трактори підірвалися на міні під час польових робіт.

 

Раніше Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомляла, що після закінчення війни Україні знадобиться щонайменше 10 років для розмінування території.

 

Як повідомляла УМ, Європейський Союз запустить програму гуманітарного розмінування деокупованих територій України на 25 млн євро.