В'ячеслав Чорновіл є найбільшим захисником інтересів українців – соцопитування

17:36, 19.08.2021
В'ячеслав Чорновіл є найбільшим захисником інтересів українців – соцопитування

Лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл. (Фото з архіву УМ)

Українці вважають, що саме лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл зробив найбільше за інших громадських діячів для захисту і представлення інтересів громадян України з часу проголошення незалежності у 1991 році.

 

Як передає Україна молода, про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова і оприлюднені у четвер.

 

“Ми поставили запитання про громадських діячів, які найбільше зробили для розвитку, захисту і представлення інтересів українців. І тут у нас єдина постать, усі решта згадок набрали менше від похибки опитування. З результатом майже 9% у нас стоїть лідер Народного руху України, дисидент В’ячеслав Чорновіл”, - сказав аналітик “Демініціатив” Петро Бурковський під час презентації результатів у Укрінформ

 

За його словами, решта згаданих респондентами діячів набрали менш ніж 3%.

 

Це, зокрема, Леонід Кучма (2,1%), Юлія Тимошенко (1,6%), Левко Лук’яненко (1,3%), Петро Порошенко (1,3%), Леонід Кравчук (1,2%), Георгій Гонгадзе (1%).

 

Водночас майже 20% опитаних відповіли, що “таких немає”. Для 47,4% було важко відповісти, 1,4% опитаних не відповіли на запитання.

 

Згідно з результатами опитування, у переліку політиків, які зробили найбільше для зміцнення державності та суверенітету України, більшість місць у топі посідають п’ятий президент Петро Порошенко (10,2%) та другий президент Леонід Кучма (10%).

 

Досить багато було згадок про очільника Народного руху України В’ячеслава Чорновола (8,5%), першого президента Леоніда Кравчука (6,1%), чинного главу держави Володимира Зеленського (5,6%), третього президента Віктора Ющенка (5,4%) та політика Юлію Тимошенко (4,6%).

 

Президент-утікач Віктор Янукович отримав трохи більш як 2% згадок.

 

"Стосовно митців, які найбільше зробили для розвитку української культури з часу проголошення незалежності, респонденти найчастіше називають Святослава Вакарчука та Андрія Кузьменка (Кузьму Скрябіна) – майже по 10% згадок.

 

На третьому місці за кількістю згадок Ліна Костенко – 8%", - йдеться у результатах соцопитування.

 

Зазначається, що достатньо часто респонденти називали переможниць "Євробачення" Руслану Лижичко (5,4%) і Джамалу (4,2%). Актора Богдана Ступку відзначили 4,6% респондентів. Понад 3% респондентів серед переліку митців назвали також співачку Софію Ротару.

 

У відкритому запитанні про художній твір, який найкраще представляє Україну в зовнішньому світі, 9,5% респондентів назвали "Кобзар" Тараса Шевченка.

 

Ще 5,7% опитаних вважають таким твором Гімн України, а 4,4% - загалом народні пісні.

 

Пісню "Червона рута" Володимира Івасюка назвали символом 3,4% українців. По 2,4% опитаних назвали художніми символами "Тараса Бульбу" Миколи Гоголя, "Щедрик" Миколи Леонтовича та загалом літературні твори українських класиків. Водночас понад 40% респондентів було важко відповісти на це запитання.

 

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

 

Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

Дослідження проведене за фінансової підтримки програми MATRA Посольства Нідерландів в Україні.