Безвізу нічого не загрожує через конкурсну комісію САП - Шмигаль

12:55, 18.09.2020
Безвізу нічого не загрожує через конкурсну комісію САП - Шмигаль

Голова уряду переконаний, що конкурс пройде у межах закону.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що безвізовому режиму нічого не загрожує через рішення Ради, яка затвердила склад представників парламенту до комісії
 

Як інформує УМ, про це він заявив під час години запитань до уряду.

 

«Безвіз не скасовується. Наші міжнародні колеги і з Європейського союзу, і зі Сполучених Штатів абсолютно відверто заявляють про необхідність проведення прозорого конкурсу [на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури]. Ми зараз дотримались усіх процедур, які прописані правилами, законом України, далі питання лишається до відкритості прозорості конкурсу», — зазначив Шмигаль.

 

Голова уряду переконаний, що конкурс пройде у межах закону.

 

Згідно з даними «Центру протидії корупції», майже кожен з тих, кого Рада затвердила до складу комісії, не відповідає вимогам закону, бо не має досвіду в антикорупційній сфері.

 

За його словами, наразі дотримані всі прописані законодавством процедури, які необхідні для обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

 

«Далі питання лишається до відкритості і прозорості конкурсу. Давайте подивимося, як пройде конкурс, спільно із суспільством, парламентом», – наголосив прем’єр.

 

Як повідомляла УМ, 17 вересня Верховна Рада визначила представників парламенту до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які зокрема добиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.

 

Після такого рішення Ради євродепутат, віцеголова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон заявила, що «поки міжнародна спільнота зосереджена на Білорусі, влада України поспішно просуває кандидатів, яким не вистачає досвіду та доброчесності, обрати керівника САП».

 

У посольстві США в Україні також наполягли, що визначена парламентом комісія «повинна розпочати прозорий процес, в основі якого – доброчесність та заслуги кандидатів», вказавши, що від цього залежить подальша підтримка США.

 

Усьому цьому передувало те, що глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький звільнився із відомства за власним бажанням.

 

Національне антикорупційне бюро заявляє, що рішення Конституційного суду про неконституційність призначення Артема Ситника директором НАБУ колишнім президентом Петром Порошенком є політично вмотивованим.

 

Конституційний суд визнав незаконним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ).