Директор НАБУ Артем Ситник закидає КСУ політичну вмотивованість

02:20, 29.08.2020
Директор НАБУ Артем Ситник закидає КСУ політичну вмотивованість

Директор НАБУ Артем Ситник продовжує судитися із системою.

Національне антикорупційне бюро заявляє, що рішення Конституційного суду про неконституційність призначення Артема Ситника директором НАБУ колишнім президентом Петром Порошенком є політично вмотивованим.

 

Як повідомляє «Україна молода», так пресслужба НАБУ відреагувала на рішення Конституційного суду, яким визнано неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.

 

Про рішення КСУ щодо Ситника стало відомо з неофіційних джерел в ніч на суботу, втім, реакція НАБУ підтвердила, що таке рішення суду справді було ухвалене.

 

"Ухвалене в рекордно короткий термін, невдовзі після оприлюдення так званих "плівок ОАСК", на яких задокументовано розмови щодо "керованого правосуддя в Україні", у тому числі й стосовно ухвалення рішень КС, це рішення є черговим кроком на шляху знищення інституційної незалежності Національного бюро. До того КСУ позбавив НАБУ права через суд анулювати незаконні угоди державних підприємств (та фактично звільнив топ-посадовців від кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке розслідували детективи НАБУ), - наголошують у бюро.

 

І додають, що «на черзі розгляд суддями КСУ подання нардепів про нібито неконституційність створення Національного Бюро. Ініціаторами цих звернень, а також законопроєктів, які впродовж останніх 5 років у тій чи інший спосіб мали на меті послабити спроможність НАБУ розслідувати топ-корупцію, виступали фігуранти розслідувань НАБУ, в тому числі й ті, які вже мають статус підозрюваних чи опинилися на лаві підсудних».

 

У НАБУ наголосили, що попри визнання КСУ указу президента про призначення Ситника директором НАБУ неконстутиційним, воно (рішення КС – ред.) не передбачає автоматичного звільнення Ситника.

 

Адже закон України "Про НАБУ", як зазначають у пресслужбі, містить вичерпний перелік підстав звільнення Директора Національного бюро з посади, рішення КС серед них немає.

 

Зауважимо, що перед тим стало відомо, що Конституційний суд дійшов висновку, що п’ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро, яке належить до органів виконавчої влади.

 

Представник президента України в КС Федір Веніславський в коментарі "Інтерфакс-Україна" назвав таке рішення КС очікуваним.

 

У травні нардепи від "Слуги народу" Олександр Дубінський, Максим Бужанський та Олександр Куницький, які входять до так званої групи «К» (Коломойський) та ще пів сотні народних обранців просили Конституційний суд визнати призначення директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника неконституційним.

 

У поданні нардепів йшлося про те, що питання про призначення директора НАБУ вийшло за конституційні повноваження президента і Петро Порошенко, призначаючи Ситника, вийшов за межі своєї компетенції.

 

НАБУ, до слова, веде розслідування щодо Ігоря Коломойського. Сам Ситник прямо говорив, що Коломойський хоче його звільнення через справи ПриватБанку і Укрнафти, збитки держави у яких перевищують 10 мільярдів гривень.

 

Як повідомляла "УМ", керівник САП Назар Холодницький несподівано звільнився з цієї посади на минулому тижні.