Філатов погрожує Раді голодними бунтами у разі неприйняття «антиколомойського» закону

16:14, 30.04.2020
Філатов погрожує Раді голодними бунтами у разі неприйняття «антиколомойського» закону

Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду збільшене фінансування до 10 мільярдів доларів

Міський голова Дніпра Борис Філатов закликає Верховну Раду проголосувати за "антиколомойський закон. Він переконаний, що без кредиту Міжнародного валютного фонду українська економіка «впаде», а це може призвести до дефолту та голодних бунтів у містах. Відповідальність за це нестимуть в першу чергу народні депутати, які не проголосують за «антиколомойський закон», прийняття якого вимагає МВФ.

 

Про це повідомляє УМ з посиланням на інтерв"ю Філатова «Главкому».
 

«Ситуація дуже проста – без кредиту МВФ у нас впаде економіка, а дефолт точно не є її порятунком. Якщо деякі товариші доведуть країну до дефолту, в тому числі своїм голосуванням в Раді, і в місті будуть голодні бунти, я особисто оприлюдню адреси цих нардепів… Ці люди не сховаються, я на них покажу пальцем», - пригрозив він.
 

Відповідаючи на питання, чи допускає мер вірогідність голодних бунтів у містах, він зазначив: «Якщо буде дефолт, то так».
 

Сьогодні Верховна Рада підтримала розгляд у другому читанні так званого "антиколомойського" законопроєкту про банки за особливою процедурою, що дозволить швидше його розглянути. За відповідну позицію проголосували 255 народних депутатів.

 

Після цього депутатська фракція чи група у дводенний термін має право визначити не більше п'яти пропозицій, поправок, не врахованих головним комітетом, на яких вона наполягає, і відправити на адресу головного комітету лист із зазначенням номерів і ініціаторів таких пропозицій, поправок в порівняльній таблиці законопроєкту, підготовленого до другого читання.

 

Кожен позафракційний народний депутат, пропозиції, поправки якого не враховані головним комітетом, має право визначити не більше однієї своєї неврахованої пропозиції або поправки, на якій він наполягає, і направити на адресу головного комітету лист із зазначенням її номера в порівняльній таблиці законопроекту, підготовленого до другого читання.

 

Головний комітет у дводенний термін узагальнює пропозиції і поправки і готує уточнену порівняльну таблицю для розгляду законопроекту в другому читанні, в яку входять також всі враховані головним комітетом пропозиції і поправки.

 

Водночас, голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія сьогодні по завершенню позачергового засідання ВР заявив, що  після того, як парламентарі ухвалили спецпроцедуру розгляду законопроекту про банки, проект закону № 2571-д винесуть на голосування у другому читанні після 11 травня.

 

“Прийнята процедура дозволяє нам у дуже швидкому темпі розглянути цей проект. Позавчора всім (нардепам — ред.) роздали таблицю правок, і, згідно з законом, 10 днів депутати повинні ознайомлюватись з цією таблицею, і тоді вже можна виносити це до зали. Після 11 травня ми можемо виносити це до зали і безпосередньо голосувати”, — сказав Арахамія.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада 30 березня проголосувала у першому читанні за законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи (реєстр. № 2571).



До відома, Кабінет міністрів узгодив з Міжнародним валютним фондом і затвердив фінальну версію законопроєкту №2571 про неповернення виведених з ринку банків ексвласникам.  

 

Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду збільшене фінансування до 10 мільярдів доларів, яке буде включати в себе 5,5 мільярдів доларів по трирічній програмі та 4,5 мільярди допомоги для подолання коронавірусу.

 

МВФ закликав для надання нової програми для України ухвалити закони щодо вдосконалення структури регулювання в банківському секторі, а також щодо земельної реформи.