МВФ не відмовляв у кредиті Україні - Рашкован

19:05, 18.03.2020
МВФ не відмовляв у кредиті Україні - Рашкован

Пан Рашкован каже, що карантин не позначається на співпраці МВФ з Україною. (Фото з ФБ-сторінки Владислава Рашкована)

Заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован заявив, що ніхто в МВФ не відмовляв Україні в кредиті - персонал Фонду щодня спілкується з НБУ і Кабмном та працює над програмою.

 

Про це Владислав Рашкован написав у Facebook в середу.

 

"Ніхто в Україні не відмовлявся від кредиту МВФ - новий уряд і НБУ працюють над новою програмою з урахуванням мінливих умов зовнішніх ринків. Працюють непогано", - підкреслив Рашкован.

 

І додав: "Ніхто в МВФ не відмовляв в кредиті Україні - персонал Фонду щодня спілкується з урядом і НБУ і працює над програмою, розуміючи, що змінилися зовнішніх ринків. Працює старанно".

 

За його словами, Україні і МВФ не звикати працювати через веб конференції. Пан Рашкован також зазначив, що на продуктивності праці карантин особливо не позначається.

 

Зауважимо, для підписання угоди з Міжнародним валютним фондом про нову програму макрофінансової допомоги на 5,5 мільярда доларів залишилося виконати два prior actions: прийняття закону про ринок землі і проект закону 2571 про екс-власників збанкрутілих банків. В уряді очікують, що на це піде 1-2 тижні.

 

16 березня Кабмін доручив профільному міністерству підготувати лист до МВФ щодо надання фінансової допомоги для боротьби із коронавірусом.

 

17 березня Верховна Рада перенесла голосування за земельну реформу, очікуючи на підтвердження домовленостей з МВФ про отримання фінансової допомоги щодо подолання наслідків коронавірусу.

 

У деяких середовищах обговорюється можливість оголосити стихійний дефолт, тобто відмовитися платити за боргами держави.

 

На думку експертів, запобігти банкрутству країни можливо, якщо в складний період максимально використати кошти з програми МВФ, залучити бюджетне фінансування від ЄС, Світового банку, а також за можливості провести переговори про нову кредитну гарантію від США.