Рада підтримала у першому читанні «антиколомойський» закон

17:41, 30.03.2020
Рада підтримала у першому читанні «антиколомойський» закон

Президент Зеленський звертався до депутатів у захисній масці, щоб не заразитися коронавірусом.

Верховна Рада підтримала у першому читанні так званий "антиколомойський" законопроєкт №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, з приводу якого були суперечки.

 

За відповідне рішення проголосували 267 народних депутатів на позачерговому  засіданні Ради у понеділок, 30 березня.

 

Законопроєкт підтримали нардепи від фракцій "Слуга народу", "Європейська  солідарність", "Голос", депутатської групи "Довіра", позафракційні.

 

"Батьківщина" переважно голосувала проти, "ОПЗЖ" - утрималась.

 

 

Законопроєкт передбачає, що власники і екс-власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі.

 

При цьому визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

 

На засіданні був присутній президент Володимир Зеленський у захисній масці. Він закликав народних депутатів підтримати законопроєкти, необхідні для підписання угоди з МВФ.

 

Зеленський подякував нардепам за роботу в умовах пандемії коронавірусу в світі. І закликав не ділитися під час кризової ситуації на провладні партії і опозицію.

 

"Для нас дуже важлива підтримка економіки України. Дуже важливо, щоб відбулось підписання меморандуму з МВФ і ви прекрасно знаєте, що дві головні умови - це закон землю та банківський закон. У мене теж багато запитань до цієї ситуації, але я вас дуже прошу підтримати ці законопроекти. Вони важливі для українського народу", - наголосив глава держави, який навіть зняв маску на півхвилини, щоб депутати змогли побачити його обличчя.

 

Після цього з трибуни виступив лідер фракції «ЄС» Петро Порошенко, який також зняв маску на півхвилини і закликав голосувати за «антиколомойський» законопроєкт.

 

Депутати засідали у медичних масках та рукавичках через ризик заразитися коронавірусом, через який в Україні оголошено карантин до 24 квітня.

 

Наразі спікер і президент пішли з президії, тоді як депутати в "турборежимі" розглядають численні правки до скандального земельного законопроєкту.

 

Зауважимо, що 24 березня Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді оновлений "антиколомойський" законопроєкт №3260 щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

 

Згодом депутати Олександр Дубинський та Ігор Палиця, яких пов’язують з екс-власником Приватбанку Ігорем Коломойським, зареєстрували у парламенті два альтернативні проєкти (3260-1 и 3260-2) до "антиколомойського" законопроєкту.

 

Утім, в понеділок, 30 березня о 13:00 ніхто з членів Комітету із питань фінансів, податкової та митної політики не виступив проти урядового «антиколомойського» законопроєкту, а Олександр Дубінський і Ольга Василевська-Смаглюк, які вносили альтернативні проєкти, утрималися.

 

Як повідомляла «УМ», Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду збільшене фінансування до 10 мільярдів доларів, яке буде включати в себе 5,5 мільярдів доларів по трирічній програмі та 4,5 мільярди допомоги для подолання коронавірусу.

 

МВФ закликав для надання нової програми для України ухвалити закони щодо вдосконалення структури регулювання в банківському секторі, а також щодо земельної реформи.