Україна пропонує проводити розведення за новим принципом – Зеленський

14:45, 15.02.2020
Україна пропонує проводити розведення за новим принципом – Зеленський

Українська сторона пропонує проводити розведення сил і засобів на Донбасі за секторальним принципом.

 

Про це президент Володимир Зеленський сказав на Мюнхенській безпековій конференції.

 

 "Також я хочу розповісти про ініціативу української сторони щодо розведення за так званим секторальним принципом. Відповідно до нього, лінія розмежування розбивається на сектори. Здійснюється поступове розведення сил і засобів, перехід від одного сектора до наступного можливий лише після того, як СММ ОБСЄ верифікує, що в секторі відсутні будь-які незаконні збройні формування, озброєні війська та військова техніка. Вже найближчим часом ми детально проінформуємо учасників нормандського формату про зміст цієї ініціативи",- промовив Зеленський.

 

Зеленський наголосив, що ефективна робота СММ ОБСЄ з моніторингу і верифікації є ключовою умовою для успішного виконання безпекового пакету Мінських домовленостей.

 

Він також зазначив, що наразі українською стороною "запропоновано і майже погоджено" одну ділянку розведення.

 

Як повідомляла УМ,  15 січня президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель розповів, що Україна вже визначила перелік трьох додаткових ділянок розведення сил і засобів на Донбасі.

 

У штабі Операції Об'єднаних сил офіційно підтвердили початок відведення військ на Донбасі біля селища Золоте.

 

11 листопада в районі Петрівського завершилася практична фаза розведення.

 

Генеральний штаб Збройних сил України наразі вивчає тільки 400 км ділянок фронту для наступних етапів розведення військових сил.

 

  •