Україна узгодила «формулу Штайнмаєра» в Мінську

19:15, 01.10.2019
Україна узгодила «формулу Штайнмаєра» в Мінську

Делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську.
 
Про це під час брифінгу заявив президент України Володимир Зеленський.
 
Зеленський пояснив, як працює так звана "формула Штайнмаєра" і чому її не слід боятися.
 
"Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст "формули Штайнмаєра", - сказав він.
 
За словами президента, "формула Штайнмаєра" повинна бути імплементована в новий закон про особливий статус, якого ще немає.
 
"Йдеться про місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях. Коли там будуть вибори, вони вже будуть не окупованими. Ми розуміємо це. Ми зовсім не говоримо про структуру цих виборів. Але ми розуміємо, якщо ми хочемо, щоб вибори пройшли згідно з законодавством України, то ми розуміємо, що не може бути ані кулеметів, кордон повинен бути наш", - уточнив він.
 

 
"Зараз ми говоримо про дату зустрічі в "нормандському форматі", зустрічі четвірки "нормандських виборів". Про дату виборів ще зарано говорити ", - додав Зеленський.
 
"Формула Штайнмайєра" - це запропонований 2016 року тодішнім головою міністерства зовнішніх справ Франк-Вальтер Штайнмайєром варіант реалізації Мінських угод, головним пунктом якої є надання "особливого статусу Донбасу через чесні, демократичні вибори відповідно до стандартів ОБСЄ".
 
Як відомо, сьогодні, 1 жовтня, у Мінську відбулося засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі.
 
Зазначимо, колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик
 

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна згодна на "формулу Штайнмайєра", але за виконання низки умов.

 

Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
 
Водночас екс-спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.

 

П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що українська сторона ніколи не погоджувалася із "формулою Штайнмаєра".