Під Офісом президента мітингували проти «формули Штайнмайєра» (відео)

21:01, 19.09.2019
Під Офісом президента мітингували проти «формули Штайнмайєра» (відео)

(ФОТО: FACEBOOK/АНДРІЙ ЛЕВУС)

Біля Офісу президента у Києві влаштували акцію під назвою "Нормандська змова — державна зрада", учасники якої виступили проти так званої "формули Штайнмайєра" щодо виборів на окупованому Донбасі. У заході беруть участь близько тисячі громадян. 

 

Люди прийшли нагадати, що за державну зраду президент може отримати не лише імпічмент, а й 10-15 років ув’язнення.

 

Про це заявив Павло Білоус, один із організаторів акції в ефірі Еспресо.TV.

 

“Те, що зараз відбувається, на наш погляд, підпадає під державну зраду. Ми хочемо застерегти, щоб він не перейшов за червону лінію. Не вчинив держзраду і лишився нормальною людиною” – додав Білоус.

 

 

 

На питання журналіста, що саме в діях президента може стати державною зрадою, активіст відповів, що, це може бути виконання “формули Штайнмаєра”, вибори на неконтрольованій території, амністія бойовикам.

 

“Якщо це правда, то нехай скаже це і пояснить чому, якщо ні, то нехай скаже, що це наклеп” – підсумував організатор акції.

 

                           фото: Mariia Varfolomeieva/Фейсбук

 

Координатор в організації “Спільна Справа” Олександр Данилюк повідомив, що за пів години до акції під ОПУ вулицю Банкову перекрила поліція.

 

“Судового рішення про заборону акції немає, а сама заборона є. Кажуть, повідомлення про мінування. Креативний спосіб забороняти протести. В РФ теж так починали”, — написав Данилюк.

 

 

Організатором акції виступає об’єднана неформальна коаліція громадських організацій: громадсько-політичний рух «Межа», «Відсіч», «Захисти Україну», УНСО та інші.

 

Перед початком акції організатори заходу на сторінці Facebook висунули вимоги, де вони просять органи влади дотримуватись наступної послідовності дій: повне і стале припинення бойових дій на Донбасі; виведення російських військ, роззброєння незаконних формувань; передача під контроль України або миротворцям ООН і ОБСЄ ділянки кордону, яка наразі непідконтрольна уряду. Лише після виконання цих умов, проведення виборів в окупованих частинах ДНР/ЛНР за українським законодавством.

 

                           фото: Укрінформ

 

Як пише Радіо Свобода, аналогічна акція пройшла у Запоріжжі.  

 

 

«Запоріжжя є прифронтовою областю, тому ми вимагаємо, щоб не впроваджувався «план Штайнмаєра», тому що відвід військ від Маріуполя, Станиці Луганської призведе до того, що якщо Росія не виконає свої обв’язки, що вона скоріш за все зробить, ми отримаємо те, що Запоріжжя перетвориться на зону бойових дій, від Маріуполя до Бердянська десь приблизно 300 кілометрів. І Запоріжжя стане вже прифронтовою зоною, наші міста можуть перетворитися на подібні до Донецької, Луганської областей. Це може спровокувати і хвилю підйому сепаратистів, що буде ще гірше», – розповів один із організаторів акції Олександр Хренов.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що дав згоду на застосування «формули Штайнмайєра» для врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу.

 

Зазначимо, раніше глава Міністерства закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що влада хотіла б провести місцеві вибори по всій країні, включно з територіями Донбасу, що тимчасово не є підконтрольними Україні, втім, зробити зараз це не вдасться.
 
Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
Водночас спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.
 

П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що українська сторона ніколи не погоджувалася із «формулою Штайнмаєра».