«Формулу Штайнмаєра» обговорюватиме «Нормандська четвірка»

20:05, 12.09.2019
«Формулу Штайнмаєра» обговорюватиме «Нормандська четвірка»

Володимир Зеленський (фото: прес-служба президента України)

Президент Володимир Зеленський анонсував обговорення на зустрічі лідерів держав "нормандської четвірки" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
Про це Зеленський заявив на спільній пресконференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо в Києві.
 
"Формулу Штайнмаєра" і всі пункти мінських угод розглядатимуть і ухвалюватимуть рішення лідери чотирьох держав", - сказав Зеленський.
 
Він додав, що Україна наполягає, щоб зустріч у Нормандському форматі на рівні глав держав відбулася вже у вересні.
 
"Зараз ми не маємо дати. Ми наполягаємо, щоб ця зустріч відбулася саме у вересні. Тому що закінчення війни, повернення всіх наших полонених - це пріоритетне завдання для мене як для президента України", - цитує Зеленського Офіс президента.
 
Щодо ж того, чи погодиться Україна на використання так званої формули Штайнмаєра для виконання Мінських угод, то Володимир Зеленський нагадав, що 2 вересня відбулася зустріч у Нормандському форматі на рівні представників чотирьох країн, на якій обговорювалися всі питання, зокрема вказана формула.
 
Президент України зазначив, що це питання розглядатимуть лідери країн - учасниць Нормандського формату. 
 
"Формула Штайнмаєра і всі пункти Мінських домовленостей будуть розглядатися, рішення ухвалюватиметься лідерами чотирьох країн. Як я вже сказав, ми повинні обговорити всі пункти Мінських домовленостей", - сказав Зеленський.
 
Він додав, що в перемовинах Україна стоїть на позиції збереження національних інтересів.
 
"Ви чудово знаєте, що не я підписував ці Мінські угоди, але ми з вами розуміємо, що відповідальність зараз на мені. Ніхто не знімає цієї відповідальності, бо це наша з вами країна. І ми працюватимемо та боротимемося, щоб захищати кожну краплину наших українських інтересів", - заявив Зеленський.
 
Нагадаємо, в серпні Володимир Зеленський звільнив Романа Безсмертного з посади представника України на переговорах у Мінську. У свою чергу Безсмертний назвав Зеленського "мишею, яка довірилася коту".