Росія вважає безглуздою заяву Зеленського про вступ її у G7 за умови повернення Україні окупованого Криму

10:40, 22.08.2019
Росія вважає безглуздою заяву Зеленського про вступ її у G7 за умови повернення Україні окупованого Криму

У Міністерстві закордонних справ РФ вважають безглуздою заяву президента України Володимира Зеленського про умови повернення Росії у «Велику вісімку».

 

Про це заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова.

 

Раніше Зеленський заявив, що повернення Росії до «Великої вісімки» можливе лише за умови повернення Україні анексованого Криму, припинення війни на Донбасі та звільнення українських політв’язнів і моряків.

 

Коментуючи цю заяву Захарова написала: «Шановний пане Президенте України, Вам підсунули позбавлений сенсу набір літер... Щодо сигналів. Їх чекають від Вас. І не в соцмережах, а в реальності».

 

Захарова наголосила, що Росія і так перебуває у порядку денному ентральних світових форумів, адже учасники цих форумів обговорюють її регулярно.

 

«Ваші радники розуміють міжнародні майданчики, форуми і клуби, то найвищий є все ж таки Радбез ООН, де Росія бере участь і в формуванні порядку денного, і в реалізації світової політики. Не треба ображати центральний орган Організації Об’єднаних Націй, чиї рішення є обов’язковими для виконання», — зазначила вона.

 

«Буду Вас по-братськи періодично консультувати, доки Ви не укомплектували МЗС України. А то ніяково навіть: нібито, знову ж по-братськи, хотіли нас потролити, а вийшло як завжди, хоч і по-братськи», — додала речниця МЗС Росії. 

 

Як повідомляла УМ,  Володимир Зеленський вважає, що повернення Росії до "Великої вісімки" можливе лише за умови повернення Україні окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення українських політв'язнів і моряків.

 

19 серпня президент Франції Еммануель Макрон прийняв у своїй літній резиденції — старовинному форті Брегансон на узбережжі Середземного моря — президента Росії Володимира Путіна.

 

Переговори відбувалися за кілька днів до саміту «Великої сімки» у французькому Біарріці. З огляду на анексію Криму та інтервенцію на сході України Володимира Путіна припинили запрошувати на саміти «Великої вісімки» і вона стала «Великою сімкою». Путін заявив у Брегансоні, що йому вистачає участі у самітах «Великої двадцятки», 

 

У Франції зазначили, що повернення Росії до G7 залежить від прогресу у виконанні Москвою Мінських угод для врегулювання ситуації на сході України.

 

Трамп і Макрон домовились запросити Росію на саміт G7 в 2020 році.

 

Трамп виступив за повернення РФ в G8

 

Глава міжнародного комітету Ради Федерації РФ Константин Косачов запропонував розширити "Велику сімку" (G7) до G10, додавши в неї Росію, Індію і Китай.

 

Німецький уряд виступив проти ідеї повернення Росії до кола держав “Великої сімки”.

 

Голова уряду Великої Британії Борис Джонсон заявив, що не підтримує повернення Москви до клубу високорозвинених держав - "Великої сімки".