Трамп і Макрон домовились запросити Росію на саміт G7 в 2020 році

08:55, 21.08.2019
Трамп і Макрон домовились запросити Росію на саміт G7 в 2020 році

Французський президент Еммануель Макрон запропонував своєму американському колезі Дональду Трампу запросити РФ на саміт G7 в 2020 році, а Трамп цю ідею підтримав.

 

Про це повідомляє CNN, посилаючись на слова високопоставленого представника адміністрації президента США.

 

Так, за повідомленням видання, у вівторок увечері Трамп та Макрон провели телефонну бесіду на якій вирішили, що вони хочуть запросити Російську Федерацію на саміт G7 в 2020 році. За даними видання очікується, що Трамп планує обговорити це з іншими світовими лідерами протягом цих вихідних, на яких відбудеться G7 в Біарріці.

 

За словами джерела, саме Макрон запропонував запросити РФ в наступному році, а вже потім Трамп погодився.

 

У свою чергу, джерело CNN повідомило, що Франція хоче нормалізувати відносини з Росією.

 

Додається, що протягом зустрічі Путіна та Макрона, яка відбулась в понеділок, Макрон заявив, що резолюція про приєднання Криму до Росії стане “чарівною паличкою”, щоб повернути Росію в “сімку”.

 

“За словами джерела, деякі чиновники Білого дому вважають, що це певний трюк Макрона, щоб змусити Трампа публічно поставити себе на кін та запропонувати Росії повернутися, хоча в минулому лідери Франції і США вже обговорювали цю тему”, — йдеться у виданні, та посилаючись на джерело додає, що “Франція хоче нормалізувати відносини з Росією”.

 

Як повідомили інші ЗМІ, Макрон хотів чинити тиск на Путіна, щоб той погодився з пропозиціями України про діалог під час зустрічі у Франції в понеділок.

 

CNN зв’язалася з Білим домом і посольством Франції, щоб прокоментувати цей дзвінок.

 

Виступаючи у вівторок перед журналістами, Трамп заявив, що його попередник, президент Барак Обама, хотів, щоб Росія вийшла з групи, тому що Путін “його перехитрив”.

 

“Я думаю, президент Обама — тому що Путін перехитрив його, президент Обама вирішив, що це недобре, що Росія в справі, тому він хотів, щоб Росія пішла”, — сказав він.

 

Однак рішення 2014 року було прийнято більшістю країн-членів.

 

Росія була усунена від участі в цій групі, тоді відомої як “Група восьми”, після того, як більшість країн-членів об’єдналися проти анексії Криму Росією, яку Росія продовжує утримувати.

 

“Це також ще один приклад нездатності Трампа засудити Росію за агресивну поведінку і його постійне прагнення до відновлення нормальних відносин”, — зазначають у виданні.

 

Раніше, у червні 2018 року, Трамп вже говорив, що Росію слід відновити в групі, коли він їхав на торішній саміт.

 

“Росія повинна бути на цій зустрічі”, — сказав Трамп журналістам, залишаючи Білий дім для саміту, який проходив в канадському місті Чарльвуа. “Вони повинні дозволити Росії повернутися, тому що вона повинна сидіти за столом переговорів.”

 

Як повідомляла УМ, Трамп виступив за повернення РФ в G8

 

19 серпня президент Франції Еммануель Макрон прийняв у своїй літній резиденції — старовинному форті Брегансон на узбережжі Середземного моря — президента Росії Володимира Путіна.

 

Переговори відбувалися за кілька днів до саміту «Великої сімки» у французькому Біарріці. З огляду на анексію Криму та інтервенцію на сході України Володимира Путіна припинили запрошувати на саміти «Великої вісімки» і вона стала «Великою сімкою». Путін заявив у Брегансоні, що йому вистачає участі у самітах «Великої двадцятки»,