«Засипана капуста» визнана нематеріальною культурною спадщиною України

10:09, 31.07.2024
«Засипана капуста» визнана нематеріальною культурною спадщиною України

«Засипану капусту» зарахували до нематеріальної культурної спадщини України (Фото: сайт МКІПУ)

Культуру приготування і споживання «Засипаної капусти» визнали елементом нематеріальної культурної спадщини України.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Міністерства культури на інформаційної політики України у Фейсбуці.

 

Така традиція побутує в селах Руда, Гніздичів, Облазниця, Лівчиці, Ганівці, Покрівці та містах Стрий, Жидачів, Журавно, Ходорів Стрийського району Львівської області. Подібні страви готують і в інших частинах України, але вони мають свої особливості.

 

«Культура споживання засипаної капусти — це не тільки спосіб харчування, це спосіб життя. Страву готували і на весілля, і на похорон, і в будні, і на свята», — йдеться у повідомленні.

 

За переказами, великим поціновувачем «Засипаної капусти» був Іван Франко. Віддавали їй належне також і гетьман Іван Виговський, митрополит Андрій Шептицький, письменники Іван Нечуй-Левицький та Михайло Коцюбинський, колекціонерка Ольга Бачинська. До вподоби засипана капуста була й Соломії Крушельницькій.

 

Як повідомляла УМ, нацперелік нематеріальної культурної спадщини України доповнено 4 новими елементами.