Шевченківська премія-2024: на церемонії ушанували пам'ять полеглих українських митців, фото

16:45, 09.03.2024
Шевченківська премія-2024: на церемонії ушанували пам'ять полеглих українських митців, фото

Присутні на церемонії вручення Шевченківської премії ушанувати пам'ять українських митців, чиї життя забрала російська війна. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська взяли участь у врученні Національної премії імені Тараса Шевченка 2024 року в день 210-річниці народження Кобзаря, 9 березня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в суботу.

 

Під час церемонії глава держави закликав присутніх ушанувати пам'ять українських митців, чиї життя забрала російська війна.

 

«Вікторія Амеліна. Володимир Вакуленко. Антон Романченко. Віктор Онисько. Іван Кузьмінський. Та багато-багато інших… Хто творив і додавав разом з усіма глибокого сенсу простому звертанню «українці, українки». Я прошу зараз ушанувати пам’ять усіх, чиє життя стало життям України», – сказав Зеленський.

 

 

Президент зазначив, що війна може забрати від нас талановиту людину, але ніколи не забере памʼять про те, скільки цей талант подарував Україні й нашим людям, і не забере поваги до нього.

 

«Я хочу, щоб ніколи не згасала памʼять про українські таланти. Щоб ніколи не згасала сила українських талантів. І щоб завжди в Україні звучали оплески українським талантам», – додав глава держави.

 

 

Нагадаємо, що згідно з указом президента, Національну премію імені Тараса Шевченка 2024 року в номінації «Музичне мистецтво» присуджено артистці Сусані Джамаладіновій (Джамалі) за альбом Qirim.

 

Також у номінації «Музичне мистецтво» премію отримала композиторка Кармелла Цепколенко за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-дует для скрипки та контрабаса, Симфонію № 5.

 

У номінації «Література» премію присуджено поетесі, військовослужбовиці Ярині Чорногуз за книгу поезій «[dasein: оборона присутності]» та поету й військовослужбовцю ЗСУ Дмитру Лазуткіну за книгу поезій «Закладка».

 

Художник Андрій Єрмоленко отримав премію в номінації «Візуальні мистецтва» за серію художніх робіт «Ukrainian resistance // Український опір».

 

 

Лауреатами премії в номінації «Театральне мистецтво» стали режисер-постановник Іван Уривський, художниця-постановниця Тетяна Овсійчук та хормейстерка Сусанна Карпенко за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

 

У номінації «Публіцистика / Журналістика» лауреатами премії стали Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото- та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»). Знімальна група фільму перебуває в Лос-Анджелесі, де представляє українське кіно на церемонії вручення премії «Оскар».

 

На вручення премії були запрошені військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

 

 

Національна премія України імені Тараса Шевченка – державна нагорода за найвидатніші твори літератури й мистецтва, публіцистики та журналістики, які є вершинним духовним надбанням українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення й демократизацію українського суспільства.

 

Цього року розмір премії становить 429 тис. грн кожна.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченківська премія-2024: оприлюднено список лауреатів