Мистецька премія «Київ»: у столиці нагородили лауреатів

13:06, 26.05.2023
Мистецька премія «Київ»: у столиці нагородили лауреатів

Престижну нагороди отримали видатні діячі столиці. (Фото: КМДА)

Мер столиці Віталій Кличко напередодні Дня Києва вручив Мистецьку премію «Київ» видатним діячам, які розвивають національну культуру та презентують її на світовому рівні. Ця нагорода є другою за престижністю після Шевченківської премії. Церемонія нагородження відбулася у МВЦ Музею історії Києва.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в КМДА. Премію урочисто вручили у дев’яти номінаціях.

 

«Дуже важливо, що навіть у такий драматичний для нашої країни час відбуваються мистецькі акції, які об’єднують нас, підтримують і надихають. Українська культура показала своє особливе значення під час широкомасштабної війни, що триває вже понад рік. Адже наша історія, національні традиції, мистецтво, допомагають нам вижити. Та показують світові самобутність, волелюбність та незламність українського народу, — наголосив Віталій Кличко. — Столична влада доклала максимум зусиль, щоб сьогоднішня подія відбулась. Щоб гідно відзначити найкращих митців столиці. Саме ви робите наше місто талановитим і прекрасним. Кожен із вас своїм особистим внеском створює неповторний образ Києва, формує його культуру і духовність».

 

Як зазначила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, за тривалий час існування премії, її урочисто не вручали лише один раз — торік, через складну безпекову ситуацію у Києві.

 

«Цьогоріч, дякуючи ЗСУ, ми відновили цю традицію. Це подяка нашим творцям на культурному фронті, — розповіла Ганна Старостенко. — Серед лауреатів — журналіст Андрій Цаплієнко, який висвітлює події російсько-української війни, Євген Нищук, який є не лише актором театру, а й боронить нашу країну у ЗСУ».

 

У галузі літератури Мистецьку премію «Київ» імені Євгена Плужника отримав письменник Ігор Павлюк — за книгу «Вакуум» (2022 р.)

 

«Це мій п’ятий роман, загалом я позиціоную cебе як поет, — поділився з „Вечірнім Києвом“ Ігор Павлюк.  — Це історія емоцій світу, не тільки нашого українського народу. Завжди є якісь паралелі. Тут розповідаю про індіанців. Коли був в Арізоні, спілкувався з ними. Роман писався задовго до війни, однак багато подій я в ньому передбачив. Показав на прикладі людини, яку добре знаю, проблеми переселенців. Коли працював в архівах, помітив, як рухається історія — за спіраллю, все повторюється. Три романи — Мезозой, Буг і Вакуум, об’єднує один герой — поет Андрій Наюк, моє альтер его. І через нього мої вірші інкрустовані в ці романи».

 

У галузі кіномистецтва Мистецьку премію «Київ» імені Івана Миколайчука отримала режисерка, операторка Олена Джишиашвілі — за документальний фільм «Плай» (2021). Стрічка занурює в історію життя родини Малковичів — подружжя Дмитра і Ганнусі, що живуть в селищі посеред Карпат.

 

У галузі музичної композиції Мистецьку премію «Київ» імені Артемія Веделя отримав композитор Сергій Зажитько — за музичні твори «Попурі на теми з музики Ніно Рота» (2020 р.), «Заповіт» (2021 р.), «Вокальний диптих» (2022 р.), «Солдате мій» (2022 р.)

 

У галузі театрального мистецтва Мистецьку премію «Київ» імені Амвросія Бучми отримав актор Національного академічного театру імені Івана Франка, народний артист України Євген Нищук — за ролі Михайла Гурмана в постановці «Украдене щастя» І. Франка (2020), Крістіана де Невільєта в постановці «Сірано де Бержерак» за мотивами п’єси Е. Ростана (2020), Альфредо Трапса у виставі «Аварія» («Зупинка на дорозі») за мотивами п’єси Ф. Дюрренматта (2021).

 

«Ця премія зараз додає сили, духу, наснаги у всьому, — зізнався Євген Нищук. — За збігом обставин у студентські роки мене називали Бучмою. Може я якийсь текст забув, але дуже глибоко роздумував в цей час, а Бучма славився паузами. І ось дух видатного митця Амвросія Бучми наздогнав мене в цій премії».

 

Також актор проанонсував, що 26 травня на сцені Франка у славнозвісній драмі «Украдене щастя» гратиме Михайла Гурмана, одну з ролей, за яку його відзначили.

 

У галузі образотворчого мистецтва Мистецьку премію «Київ» імені Сергія Шишка отримав художник, віце-президент Національної академії мистецтв України, генеральний директор Національного музею «Київська картинна галерея», заслужений працівник культури України Юрій Вакуленко — за триптих «Архангели. Слово» (2020-2021 рр.).

 

Це художній проєкт-діалог із трьома геніями: Уільямом Шекспіром, Мігелем де Сервантесом та Тарасом Шевченком. Художник не ставить на меті ілюструвати літературні твори чи портретувати великих письменників. Він створює власний міф про міфи, вигадує історії, в яких змішуються герої та образи.

 

У галузі декоративного мистецтва Мистецьку премію «Київ» імені Сергія Колоса отримала майстер художньої кераміки Марина Кривонос — за серію творів «Декоративна скульптура Київщини» (2020-2022 роки).

 

«Все життя займаюся художньою керамікою, працювала на Васильківському майоліковому заводі, — розповіла ««Вечірньому Києву» майстриня Марина Кривонос. — Нас залишилося декілька майстрів, і ми підтримуємо цю традицію, щоб вона жила. Не вмирала, радувала інших. Це авторські роботи, однак я спираюсь на зразки, яким навчалася на заводі, переймала від майстрів-художників, розвиваю, додає своє. Премію отримала за декоративну скульптуру, але виготовляю також декоративний посуд, тарілі, вази для інтер’єру».

 

Роботи Марини Кривонос на вихідних можна буде побачити на ярмарку народних майстрів у музеї Гончара.

 

У галузі журналістики Мистецьку премію «Київ» імені Анатолія Москаленка отримав заслужений журналіст України Андрій Цаплієнко — за висвітлення трагічних подій російської агресії проти України.

 

«Для мене велика честь бути частиною цього незламного міста, — підкреслив Андрій Цаплієнко. — Ми з вами не в бомбосховищі чи метро, не ховаємося від ракет, а зібралися в цій прекрасній світлій залі завдяки нашим Збройним Силам України. Якщо ЗСУ програють — ми всі програємо, не буде культури, мистецтва, премії. Тому я свою премію передаю на ЗСУ, це найменше, що я можу зробити, і закликаю всіх підтримувати наших військових».

 

У галузі хореографічного мистецтва Мистецьку премію «Київ» імені Павла Вірського отримав головний балетмейстер Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина», заслужений артист України Андрій Демещук — за хореографічну постановку «Українська полька» (2022 р.)

 

У галузі циркового мистецтва Мистецьку премію «Київ» імені Олександра Ялових отримав артист Національного цирку України, режисер, заслужений артист України Олег Рибченко — за цирковий номер «Українська ніч» (2021 р.).

 

Нагадаємо, що мистецька премія «Київ» заснована у 2001 році Київською міською державною адміністрацією спільно з Координаційною радою національних творчих спілок України для відзначення та популяризації кращих здобутків митців столиці.

 

На здобуття премії висуваються лише автори нових оригінальних творів, що створені упродовж трьох останніх років, але не пізніше як за пів року до їхнього висунення — одним або групою (до трьох осіб) митців, які живуть і працюють у столиці. Премія дає можливість підтримати та популяризувати кращі здобутки митців Києва, стимулювати їх подальшу творчу діяльність, спрямовану на розбудову столиці України та розвиток українського мистецтва.

 

У різні роки лауреатами премії стали відомі кияни: актори — Борислав Брондуков, Лариса Кадочникова, Анатолій Хостікоєв, Олександр Задніпровський, Остап Ступка; режисери — Роман Балаян, Віталій Малахов, Едуард Митницький, Олексій Кужельний, Юрій Одинокий, Богдан Струтинський; композитори — Мирослав Скорик, Євген Станкович, Леся Дичко, Жанна Колодуб; художники — Валентина Виродова-Готьє, Петро Зикунов, Оксана Одайник, Володимир Гурін;

 

письменники — Михайло Слабошпицький, Василь Фольварочний, Валентина Розуменко; журналісти — Олег Вергелес, Олександр Балабко; хореограф Василь Коломеєць та інші митці.

 

Вручення Мистецької премії «Київ» відбувається щорічно в рамках святкування Дня Києва.

 

Переможцям Мистецької премії «Київ» вручається диплом, нагрудний знак і грошова премія, розмір якої становить 25 тис. грн. (кошти на виплату премії передбачені у бюджеті міста Києва).

 

У 2021 році через карантинні обмеження, вручення нагород мистецької премії «Київ» відбулося в індивідуальному порядку. А номінація з літератури залишилася без переможця.

 

Варто наголосити, що лауреати 2020 року до цього часу так і не отримали ні дипломів, ні нагрудних знаків.

 

Як повідомляла УМ, засновник проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко став лауреатом Премії імені Гонгадзе.