Новий керівник заповідника «Києво-Печерська Лавра» вражений масштабами самовільної забудови

20:50, 27.04.2023
Новий керівник заповідника «Києво-Печерська Лавра» вражений масштабами самовільної забудови

Діяльність московського попівства завдала колосальної шкоди археологічній спадщині Лаври. (Фото ПЦУ)

Виконувач обовʼязків генерального директора заповідника Максим Остапенко заявив, що у Києво-Печерській лаврі виявили велику кількість порушень.

 

За часів користування  Лаврою Українською православною церквою Московського патріархату було здійснено низку самовільних будівництв.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив в інтервʼю проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

 

«Для мене найбільш кричуща ситуація – це самовільне будівництво, яке здійснювалося на території лаври. Загалом 36 обʼєктів, збудовано серед них 15 капітальних споруд, які не передбачені були генеральним планом розвитку і збереження цих памʼяток», - зазначив Остапенко.

 

В.о. гендиректора заповідника зазначив, що частина з цих обʼєктів є "малими архітектурними формами" (МАФами) й можуть бути прибрані. Він додав, що їх будували для обслуговування відвідувачів, які приходили до монастиря.

 

«Це і різноманітні торгові точки, і прибудови до споруд. Але паралельно з цим було побудовано ще 15 капітальних споруд, в тому числі фактично житлові будинки, які можна сприймати як приватну забудову намісника монастиря. І це абсолютно неприпустима ситуація. 

Це завдало колосальної шкоди археологічній спадщині Лаври, тому що кожна ця споруда знищила ділянки культурного шару і давньоруського, і козацького часу, і більш пізніх часів. Це фактично здійснювалося без жодного археологічного нагляду. І державі тут завдано прямих збитків з точки зору охорони культурної спадщини», - додав Остапенко.

 

13 квітня поліція Києва повідомила, що за фактом незаконного руйнування об’єкту на території Києво-Печерської лаври слідчі розпочали кримінальне провадження.

 

У поліції зауважили, що до них із заявою щодо виявлення пошкоджень і руйнувань одного із корпусів звернулися представники Міністерства культури й інформаційної політики, комісія якого з приймання-передачі державного майна почала працювати в Києво-Печерській лаврі 12 квітня

 

Як повідомляла УМ, відомого фахівця історико-краєзнавчої галузі Максима Остапенка призначили новим виконувачем обов’язків гендиректора заповідника «Києво-Печерська лавра».

 

Ознаки порушення протипожежної безпеки та умов охоронного договору в одному з корпусів Києво-Печерської лаври виявила Комісія Міністерства культури та інформаційної політики..