Ексдиректор заповідника «Хортиця» Максим Остапенко очолив заповідник «Києво-Печерська лавра»

11:33, 14.04.2023
Ексдиректор заповідника «Хортиця» Максим Остапенко очолив заповідник «Києво-Печерська лавра»

Під час призначення Максима Остапенка новим виконувачем обов’язків гендиректора заповідника «Києво-Печерська лавра». (Фото Міністерство культури та інформаційної політики)

Відомого фахівця історико-краєзнавчої галузі Максима Остапенка призначили новим виконувачем обов’язків гендиректора заповідника «Києво-Печерська лавра».

 

Він колишній очільник заповідника «Хортиця» й на початку вторгнення росії став до лав ЗСУ.

 

Як інформує УМ, про це 14 квітня повідомили у Мінкультури в Телеграм.

 

Мінкультури повідомляє, що Остапенко є кандидатом історичних наук, автором понад 30 наукових праць, а тепер «триматиме культурний та релігійний фронти».

 

Кандидатську дисертацію захистив за темою «Населення скіфського часу Дніпровського Надпорожжя».
 
Пан Остапенко є фахівцем в галузях охорони пам’яток історії та культури, музеєзнавства, археології, реставраційних робіт, співавтор дослідження та реставрації унікальних об’єктів підводної спадщини.
 
"Хочу відзначити, що це людина віддана своїй справі, яка надзвичайно ефективно спрацювала на початку війни щодо збереження скарбів заповідника "Хортиця", для якої захист держави та її цінностей як матеріальних, так і нематеріальних – є пріоритетом. Він перетворив заповідник "Хортиця" в найбільш відвідуваний, успішно проводив його реставрацію в рамках програми "Велика реставрація. Тому впевнений, що призначення Максима Остапенка посилить роботу Заповідника "Києво-Печерська лавра"", – зазначив міністр культури Олександр Ткаченко

 

 

Попередником Остапенка був Олександр Рудник, якого на посаду зі скандалом призначили у 2017 році.

 

У грудні минулого року Рудник казав журналістам «Радіо Свобода», що не проти перебування в Лаврі представників Московського патріархату.

 

Нагадаємо, приміщення Лаври зачиняють із середини невідомі особи, щоб перешкоджати діяльності комісії Міністерства культури та інформаційної політики з інвентаризації майна Києво-Печерської лаври.
 

Як повідомляла УМ, поліція Києва розслідує факт руйнування об’єкту на території Лаври.