Скандальна Шевченкіана: одного з лауреатів премії звинувачують у зв’язках з московією

16:32, 12.03.2023
Скандальна Шевченкіана: одного з лауреатів премії звинувачують у зв’язках з московією

Тарас Григорович в могилі перевертається через чергові українські скандали, які опосередковано зачіпають його добре ім"я.

У цьому році скандал навколо Національної премії України імені Тараса Шевченка набирає все більших обертів. Спершу ніяк не могли вчасно визначитися із переможцями, і ось нова халепа: одним із лауреатів став літературознавець Михайло Назаренко, проте виявилось, що літературознавець має тісні зв’язки з росією.

 

Як інформує УМ, про це 12 березня повідомили «ҐРУНТ» у Телеграм та Голова спілки письменників України Михайло Сидоржевський у Фейсбуці, який у своєму гнівному пості під назвою «Пігмеї обс…икають п’єдестал генія» не стримував емоцій.

.

11 березня стали відомі п’ять переможців у п’яти номінаціях: “Література”, “Публіцистика, журналістика”, “Літературознавство та мистецтвознавство”, “Музичне мистецтво”, “Кіномистецтво”. За результатами конкурсу комітет підготував та вніс президенту України Володимиру Зеленському подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного указу президента.

 

Назаренко отримав престижну премію за книгу “Крім “Кобзаря”. Антологія української літератури. 1792-1883″ у двох частинах.

 

Причиною скандалу те, що у 2021 році він долучився до перекладу книг російською, а також видавав свої роботи в країні-агресорці – зазначили в  «Грунті».

 

У свою чергу Михайло Сидоржевський з обуренням написав: «Що відбувається довкола Шевченківської премії? Вже кілька днів – скандал за скандалом.

 

Спершу, 9 березня – дивне зібрання у Президента з нагоди дня народження «мислителя Шевченка» (так про нашого генія пишуть президентські служби), на якому не було жодного з відомих діячів української культури. І не менш дивне чиєсь рішення (чиє?) «притримати» оприлюднення прізвищ цьогорічних лауреатів до 22 травня, додавши при цьому ще одну номінацію.

І тут же – «чистосердечне зізнання» голови Шевченківського комітету пана Макарова про те, що він висуватиме на нову номінацію художника Матвія Вайсберга: «Я ДЛЯ СЕБЕ вирішив, що я буду його висувати». Чи Вам не здається, пане Макаров, що подібне зізнання принаймні дурно пахне?..  

 

Далі – ще цікавіше. 11 лютого на сайті Шевченківського комітету з’являється «Заява» про те, що «Комітет вчасно підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного Указу Президента України». Публікується список пропонованих лауреатів. З-поміж них – Михайло Назаренко, упорядник антології (що є грубим порушенням Положення про Шевченківську премію, в якому сказано, що премія присуджується "за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики").

 

Фактично – це сигнал громаді про те, що ми, Комітет, зробили свою справу вчасно, а от відсутність відповідного президентського указу – то вже не наш клопіт. Але президентського указу при цьому досі нема. Зазвичай він з’являвся 9 березня…

 

Щось у їхньому домі не так?..

 

І ось тепер – ще одна новина. З’явилися повідомлення, що в 2021 році в росії вийшла книжка відомого американського письменника-фантаста Джона Краулі «Маленький, большой, или Парламент фейри». І що один із трьох перекладачів цього роману на російську – той-таки Михайло Назаренко. Як вам такий сюжет? У час війни найвищою державною премією, освяченою іменем Тараса Шевченка, відзначаємо автора, який видається в країні ворога!

 

Ганьба і лютий треш.

 

Можливо, ця оказія і є причиною відсутності президентського указу?.. Не хочеться вірити, що Президент, перебуваючи під неймовірним тягарем відповідальності, спричиненої війною, таки ухвалить недолугу (якщо не сказати інакше) пропозицію своїх «гуманітарних пастухів»… А взагалі, за правилами честі, у цивілізованих країнах після подібних скандалів зазвичай ті, хто заварив таку кашу, подають у відставку...»

 

Як повідомляла УМ, стали відомі імена переможців Шевченківської премії – 2023.