«Українська книжкова поличка»: проєкт підтримує 18 країн світу

11:36, 11.09.2022
«Українська книжкова поличка»: проєкт підтримує 18 країн світу

Географія проєкту “Українська книжкова поличка” розширилася: незабаром українські книжки з’являться і в Африці.

Вісімнадцять країн, серед яких країни Європи, Азії, Близького Сходу долучилися до проєкту «Українська книжкова поличка». Незабаром книжки для українських дітей з’являться і в Африці.

 

Як інформує Україна молода, про це дружина Президента Олена Зеленська написала у Фейсбуці.

 

За словами Зеленської, «нині «Українська книжкова поличка» функціонує вже у 18 країнах. Крім Японії та Лівану, добірка про історію, культуру України, художні твори українських авторів, література для дітей з’явилися в Національній бібліотеці Албанії».

 

У Бельгії книги про Україну французькою та англійською мовами, а також видання українською поповнили брюссельську Bibliothèque Communale Hergé. Книжки українською мовою та видання про Україну арабською передали Національній бібліотеці Йорданії. 

 

У Хорватії добірки книг українською з’явились у Національній бібліотеці, в Університетській бібліотеці в Загребі та Міській бібліотеці Марка Марулича в місті Спліт. У Національній бібліотеці Іспанії відбулася презентація унікальної двомовної антології поезії та живопису “Грудочка землі”, у якій зібрані твори українських класиків. 

 

Під час заходу Посольство України передало бібліотеці кілька примірників антології та домовилося невдовзі розширити асортимент “Української книжкової полички”, - ідеться у дописі.

 

 

Також перша леді поінформувала, що “поетичні твори незламного Василя Стуса, який загинув у радянському таборі за свої переконання, Посольство України в Лівані переклало арабською мовою та надішле центральним бібліотекам 14 країн”.

 

 

«У токійському центрі для евакуйованих з України волонтери перекладають японські книжки українською – тут з’явиться наша “книжкова поличка”. Друга така ж мінібібліотека вже працює в місті Йокогама»,- додала вона.

 

 

Олена Зеленська наголосила, що її переповнює радість, коли бачить, як розширилася географія проєкту “Українська книжкова поличка”.

 

«Вже не лише Європа – Азія, Близький Схід, незабаром і Африка, бо з Лівану обіцяють передати книги в Алжир, Марокко та Єгипет»,-зазначила вона.

 

 

За її словами, “на кожному континенті з’явиться українська книга як яскраве свідчення: попри війну ми дбаємо про культуру, про збереження мови й коріння, від якого нас хочуть відірвати російські окупанти”.

 

«Для нас не має значення, чи в країні зараз сотні тисяч наших переселенців, чи трохи більш як тисяча, як, наприклад, у Японії. Зараз важливо, щоб усюди, де є українці, з’являлась і українська книга – як місточок між рідним домом і тимчасовим»,- наголосила дружина Президента.

 

 

Вона нагадала, що “нові “полички також відкрилися в країнах, з якими ми вже успішно співпрацюємо. Так, українська добірка, крім Відня, з’явилася в Лінці, в міській бібліотеці. А у Франції, де проєкт стартував раніше в паризькому Центрі Помпіду, українські видання поповнили Національну бібліотеку імені Франсуа Міттерана та Університетську бібліотеку мов і цивілізацій. В останній, до речі, зберігається близько 1,5 млн документів 350 мовами світу”.

 

«Пишаюся, що українська завдяки нашій ініціативі посяде серед них своє почесне місце»,- підкреслила Зеленська.

 

Вона подякувала українським посольствам у цих країнах, Міністерству закордонних справ, Міністерству культури та інформаційної політики, а також державній установі “Український інститут книги”, завдяки яким проєкт працює й постійно розширює межі.

 

Як відомо, проєкт "Книжки без кордонів" реалізується під патронатом першої леді Олени Зеленської, спільно із МКІП, Міністерством закордонних справ та Українським інститутом книги.

 

У межах проєкту кожна закордонна громада може самотужки зібрати кошти та надрукувати книжки з макетів, наданих українськими видавцями, або закупити готові книжки в українських дистрибуторів.

 

Як повідомляла УМ, перший заступник міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв зазначив, що внаслідок російської агресії в Україні зруйновано близько 100 бібліотек, а у тих, що вціліли на окупованих територіях, росіяни знищують україномовні книги.