В Україні знищено росіянами близько 100 бібліотек

14:54, 12.08.2022
В Україні знищено росіянами близько 100 бібліотек

Рашисти знищують літературний фонд України (Фото з відкритих джерел)

Перший заступник міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв зазначив, що внаслідок російської агресії в Україні зруйновано близько 100 бібліотек, а у тих, що вціліли на окупованих територіях, росіяни знищують україномовні книги.
 
Як інформує Україна молода, про це він повідомив під час брифігу в п'ятницю, 12 серпня. 
 
«Це характерна риса Росії – знищити рідну мову, насадити свої правила життя. Найбільше постраждали бібліотеки в Донецькій, Київській, Миколаївській та Харківській областях. 101 бібліотека втратила значну частину своїх фондів, а в 21 бібліотеці не зберігся жоден документ»,- резюмував Карандєєв.
 
З квітня місяця кількість знищення об’єктів культурної інфраструктури України зросла в 5 разів — збитків зазнали 836 об’єктів культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини.
 
Незважаючи на це, книгодрукарство в Україні розвивається. Майже три чверті українських книговидавців відновили повноцінну роботу в липні. 
 
Наразі Мінкульт працює над вилученням пропагандистської російської літератури з українських бібліотечних фондів. Вилучені книги будуть йти на переробку для українських видавців. Водночас один з нардепів порадився з методистами та вчителями зарубіжної літератури та склав перелік російських творів, які треба вилучити зі шкільної програми. 
 
Як повідомляла УМ, російські  варвари з ненавистю знищують українські книжки у тимчасово окупованих районах Харківщини. При чому «утилізації» підлягає і дитяча література: ілюстровані книги майже без тексту та навіть казки.