Геніальному українському художнику Сергію Васильківському – 167, фото

10:23, 19.10.2021
Геніальному українському художнику Сергію Васильківському – 167, фото

Неперевершений митець Сергій Васильківський. (Фото: Фейсбук Oleg Vyshniakov)

Сьогодні, 19 жовтня, 167 років від дня народження Сергія Васильківського - видатного українського художника, якого називали Шевченком у живописі (1854-1917).

 

Він залишив по собі близько трьох з половиною тисяч творів - головним чином пейзажі.

 

Як інформує УМ, про це 19 жовтня нагадав у своєму дописі Почесний Консул Держави Ізраїль у Західному регіоні Олег Вишняков у Фейсбуці.

 

Народився майбутній художник у місті Ізюм на Харківщині в родині писаря.

 

Середовище і оточення, в якому зростав майбутній художник на Слобожанщині, було особливо сприятливим для формування його творчої особистості.

 

Його дід-чумак, який походив з козацького роду, привив молодому Сергієві інтерес до української старовини, а мати - любов до народних пісень і фольклору.

 

Навчався в Академії мистецтв у Петербурзі (1876-1885).

 

Після завершення навчання у 1886 р. художник виїхав до Франції для подальшого удосконалення своєї професії.

 

 

Багато подорожував не лише Україною, а й Францією, Англією, Іспанією, Італією, Німеччиною та Південною Африкою, де знайомився з колекціями художніх музеїв. Васильківський виставляв свої твори у Паризькому салоні.

 

 

Перед смертю С. Васильківський заповів Музею Слобідської України понад 1340 своїх творів та значну суму грошей, які, за його бажанням, мали піти на створення у Харкові великого національного художнього музею.

 

Багато творів митця загинули в роки Другої світової війни, зараз в музеях і приватних збірках нараховують близько 500 його творів.

 

Впродовж більше ста років твори Васильківського є самобутнім яскравим взірцем глибокого самовираження і високого професіоналізму видатного живописця. В них живе мальовнича Україна.