Безликий мегаполіс: міністр Ткаченко обурений цинічним знесенням садиби Барбана

11:43, 20.08.2021
Безликий мегаполіс: міністр Ткаченко обурений цинічним знесенням садиби Барбана

Садибу Барбана у Києві по-злодійські знищили вночі. (Коллаж НВ)

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко украй обурений цинічним знесенням історичної пам’ятки кінця ХІХ століття - будинку Барбана, яке відбулося у центрі Києва на світанку в п’ятницю.

 

Як повідомляє Україна молода, свою позицію урядовець навів у соцмережах.

 

«Цей пост я пишу і як міністр, і як киянин. Жах і сором. Єдині слова, якими я можу описати ситуацію навколо будинку Барбана. Сором – за столичну владу, яка не в змозі стримати оскаженілих забудовників. Жах від розуміння, до чого таке свавілля може привести», - написав Олександр Ткаченко.

 

Він акцентує увагу на тому, що напередодні святкування Дня незалежності, «в європейській столиці, вночі, як злодії, невідомі молодики будівельною технікою зносять історичний будинок кінця ХІХ сторіччя».

 

Тим більше, що і забудовник і виконавці прекрасно знали про заборону будь-яких робіт, про припис Міністерства культури та інформаційної політики про заборону будівництва. Але проігнорували все це.

 

Пан Ткаченко зазначив, що зруйнований будинок – "це не пам’ятка ні національного, ні місцевого значення, а отже апеляцію МКІП подати не в змозі".

 

І додав, що КМДА не підтримала законопроект Мінкульту про протидію хаотичній забудові.

 

«Тож і ростуть потворні торгівельні, офісні центри, знищуючи історичні пам’ятки. Київ із квітучого, комфортного, зі своєї історією міста перетворюється на безликий мегаполіс. Жах і сором», – обурюється міністр культури.

 

Як повідомляла «УМ», в Києві о 5 ранку 20 серпня за допомогою будівельної техніки і за підтримки «тітушок» було знищено садибу Барбана кінця ХІХ століття на вул. Обсерваторній 6.

 

В останні дні активісти протидіяли спробам забудовників знищити садибу, декілька з них навіть потрапили до поліції, яка не протидіяла будівельникам.

 

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики закликало київську владу зупинити руйнування садиб Барбана та будинку Осипа Родіна через свавільні дії забудовників.

 

Київська поліція досі вирішує питання про відкриття кримінального провадження через конфліктну ситуацію, яка сталася довкола історичної будівлі - будинку Барбана ще в середу.