Всеукраїнське опитування: нічого про мову

12:40, 15.10.2020
Всеукраїнське опитування: нічого про мову

Під час опитування 25 жовтня, анонсованого Зеленським, українців не будуть питати про мову чи статус Донбасу. Це будуть "нормальні питання, про які сперечаються у суспільстві".

 

Як інформує УМ, про це заявивголова  фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі одного з українських телеканалів.

 

Арахамія відмовився "красти хліб президента", який сам має бути “ньюзмейкером у цьому питанні”. Та водночас запевнив, що "немає жодної зради" у питаннях, які ставитимуть українцям 25 жовтня.

 

"Немає нічого про Донбас, про окремий статус, про мову. Жодних питань, які зараз політичні опоненти намагаються розігнати – не буде. Це нормальні питання, через які сперечаються у суспільстві", -  пояснив депутат.


Він також додав, що таких опитувань невдовзі побільшає, а опитування на виборах слід сприймати як своєрідну репетицію:

 

Під час виборів розгорнута інфраструктура, тож є змога спробувати "оці різноманітні техніки проявів народовладдя".

 

"Ми працюємо, щоб використовувати й електронні опитування", – заінтригував Арахамія.

 

Додамо, в Офісі президента кажуть, що створення спеціальних економічних умов на вільній частині Донбасу допоможе "зшивати" регіон та сприятиме дієвій реінтеграції.

 

"Коли говоримо про Донбас, маємо враховувати, що станом на сьогодні у Донецькій і Луганській областях все ще є дві частини: підконтрольна державі та тимчасово окупована. Зрозуміло, що ми обов’язково повернемо Донецьк і Луганськ. Але пришвидшити цей процес, спростити реінтеграцію, відійти від традиційно пасивного очікування позитивного рішення можна лише за рахунок більш проактивної та ініціативної нашої позиції. Привабливої та перспективної насамперед для всього регіону. Виходимо саме з тієї мотивації, що створення на Донбасі, на вільній частині, спеціальних економічних умов суттєво вплине на темпи та концепції дієвої реінтеграції. Звісно, якщо це підтримають українці. 

 

…Це вкрай важливе питання, яке зможе забезпечити країні можливість укорінення справді ефективної реінтеграційної моделі. Мова про концепцію регіональної економіки, яка "зшиває" регіон, робить його привабливим для бізнесу, системно відновлює інфраструктуру.

 

Зрозуміло – і на цьому ще раз наголосимо – спочатку все відбуватиметься на підконтрольній Українській державі території. Ці райони наразі переживають значний негативний вплив від війни, що розгорнулася поруч. Регіон стає дедалі більш депресивним, що змушує людей залишати його та свої домівки.

 

Тому й потрібно створювати нову мотивацію для населення, нові робочі місця, нові перспективні бізнеси та впроваджувати спеціальні інструменти для залучення на Донбас інвесторів і зацікавлення людей і бізнесів залишатися працювати саме на цій території. Прискорений економічний розвиток з нашого боку лінії розмежування на Донбасі може бути й наочним аргументом для абсолютно всіх мешканців тимчасово окупованої території обирати саме Україну", зазначено в повідомленні.

 

В Офісі кажуть, що усвідомлють ворожий пропагандистський вплив на частину нашого народу, яка залишається в умовах тимчасової окупації та живе неподалік лінії розмежування та ризики ескалації.

 

Водночас там вважають, що залучення на Донбас провідних компаній, підживлення економічного розвитку за рахунок масштабних партнерських програм можуть стати також інструментом демонтажу будь-якого негативного впливу окупаційної сили. І додатковим аргументом для світових держав допомагати Україні, захищаючи роботу своїх компаній на Донбасі.

 

Зазначається, що "спеціальний щонайлояльніший підхід до оподаткування, принципово найкомфортніші умови державного нагляду за бізнес-діяльністю можуть суттєво допомогти українському Донбасу. Спочатку вільному, а потім і звільненому".

 

В ОП знову нагадують, що такий формат голосування людей щодо питань загальнонаціональної важливості не може мати прямих юридичних наслідків, але, мовляв, його політичну вагу не можна буде ігнорувати.

 

Як повідомляла УМ, друге питання від Зеленського звучить: "Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?".

 

Перше запитання президента стосується того, чи слід карати корупціонерів довічним ув’язненням.

 

Юридичної сили опитування 25 жовтня не має.

 

Центральна виборча комісія не бере участі в організації опитування, про яке заявив Зеленський.