Митці вимагають звільнити російського режисера Хржавновського з «Бабиного Яру»

14:43, 30.04.2020
Митці вимагають звільнити російського режисера Хржавновського з «Бабиного Яру»

Відкритий лист підписали українські художники, письменники, режисери

Директори українських культурних інститутів, дослідники, художники та режисери підписали відкритого листа, в якому вимагають звільнити російського режисера Іллю Хржановського, автора скандального кінопроекту "Дау", з посади художнього керівника меморіального центру "Бабин Яр" у Києві. 

 

Як відзначають у листі, методи геймізаціі смерті і використання прийомів соціальної інженерії, зокрема забороненого до відтворення Стенфордського тюремного експерименту, не мають нічого спільного із вшануванням пам'яті жертв Голокосту.

 

"На наше переконання, меморіали Голокосту мають запобігати появі в майбутньому моральних виборів, перед якими ставали його жертви. Симулювати ситуації такого вибору – неприпустимо", - наголошується в тексті листа.

 

На момент публікації його підписали 74 особи, серед яких письменниця Оксана Забужко, поет і прозаїк Сергій Жадан, директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко, голова Національної громадської телерадіокомпанії України Зураб Аласанія та інші.

 

“У ці дні в Україні відбувається гостра дискусія навколо концепції Меморіалу нинішнього художнього керівника Меморіального центру Голокосту „Бабин Яр“ Ільї Хржановського та його попередніх проектів. Наприкінці 2019 року пана Хржановського було призначено художнім керівником Меморіального центру Голокосту „Бабин Яр“. Однак, за свідченнями співробітників, де-факто його робота в Меморіалі почалася ще ранньої осені. Відтоді політика Меморіалу зазнала радикальних змін”, — йдеться у тексті листа.

 

Зазначається, що спершу ним не були надані пояснення звільнення колишньої команди, пізніше Хржановськоий необгрутновано заявив про неможливість подальшої міжнародної підтримки Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”.

 

Як зазначали раніше автори проекту, майбутній меморіал має викликати у відвідувачів почуття співчуття та відповідальності. Для цього Хржановський має намір побудувати в Бабиному Яру свого роду лабіринт з безліччю залів та коридорів.

 

Кожен відвідувач зможе відправитися у певну "подорож", в ході якої зможе отримати розуміння всіх аспектів життя жертв Голокосту, а також прийняти на себе в рандомному порядку роль жертви, колабораціоніста, нациста або в'язня війни, які повинні були, серед іншого, спалювати трупи.

 

Для посилення ефекту автори меморіалу мають намір використовувати технології розпізнавання обличчя, VR, голограми та систему Deep Fake, пропонуючи цим самим різні рольові маршрути у віртуальній реальності. Усередині лабіринту люди зіткнуться з темними приміщеннями, кімнатами з високою вологістю, низькими температурами або сильними запахами. У деяких залах людей будуть переодягати, годувати їжею довоєнних часів.

 

Як повідомлала УМ, харківська прокуратура 22 квітня за фактами публікацій у мережі розпочала два кримінальні провадження - за статтями «тортури» і «виготовлення або розповсюдження творів, які пропагують культ насильства» (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 Кримінального кодексу України). Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює слідче управління Головного управління Нацполіціі в Харківській області.

 

 В Україні спалахнув гучний скандал через ймовірне залучення до зйомок фільму "Дау. Дегенерація" немовлят із Харківського сиротинця.

 

Російський режисер Ілля Хржановський підтвердив, що діти, задіяні у зйомках фільму "Дау. Дегенерація"в Харкові, справді сироти з соцзакладу, але заперечив застосування насилля відносно них.