Українцям зібралися заборонити купувати алкоголь і цигарки у супермаркетах

16:58, 21.07.2021
Українцям зібралися заборонити купувати алкоголь і цигарки у супермаркетах

Супермаркет. (Зображення Here and now, unfortunately, ends my journey on Pixabay з сайту Pixabay)

У Верховній Раді 19 липня 2021 року зареєстрували законопроект, в якому, зокрема, передбачено заборону продажу у супермаркетах алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

 

Ініціатором цього документа виступив нардеп від фракції «Слуга народу» Георгій Мазурашу, передає УМ.

 

Законопроект зареєстровано під номером 5805.

 

В разі ухвалення цього документа як закону українці зможуть купувати цигарки та алкоголь, включаючи пиво, лише в спеціалізованих магазинах.

 

Автор законопроекту вважає, що наразі в Україні вказана продукція надто легко доступна, що спричиняє шкоду здоров’ю українців.

 

«Зрозумілим є прагнення людства мінімізувати негативний вплив на здоров’я людей через зловживання алкоголем і курінням. І реалізація алкогольної та тютюнової продукції у торгових точках, де продаються продукти харчування та інші товари повсякденного попиту, сприяє тому, що громадяни можуть купувати цю шкідливу для здоров’я продукцію, не маючи початкового наміру її придбати – просто тому, що вона багато разів потрапляє на очі і спрацьовує рекламний ефект», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

 

Цей документ вже викликав резонанс в українському сегменті соцмереж та ЗМІ.

 

Як повідомляла УМ на початку 2020 року, за даними ЮНІСЕФ, 50% українських підлітків мають досвід куріння, 86% вживали алкоголь і 18% пробували наркотики.