Рада планує зняти заборону на проведення великої приватизації

14:10, 04.02.2021
Рада планує зняти заборону на проведення великої приватизації

В бюджеті на 2021 рік передбачено 12 млрд грн надходжень від приватизації.

Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект № 4543 щодо приватизації об’єктів великої приватизації.

 

Як інформує УМ, відповідне рішення підтримали 284 народні депутати України.

 

Проєктом закону пропонується виключити із закону «Про приватизацію державного і комунального майна» пункт про те, що під час карантину аукціони з продажу об'єктів великої приватизації не проводяться. Цю заборону Верховна Рада ввела весною 2020 року через пандемію коронавірусу та спричинену нею економічну кризу.

 

“Зазначений законопроект розроблений Міністерством економіки, затверджений урядом України і покликаний для розблокування приватизації. Рік тому парламент прийняв законопроект, яким тимчасово обмежив проведення великої приватизації... Прийняття зазначеного законопроекту також дозволить нам виконати ті показники в державному бюджеті, які були проголосовані парламентом у розмірі надходжень 12 млрд грн”, — пояснила у залі ВР заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді.

 

Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко написав в Facebook, що після зняття заборони відомство виставить на продаж АТ Об'єднана гірничо-хімічна компанія.

 

«Підприємством цікавляться понад 12 інвесторів, серед яких відомі міжнародні спеціалізовані компанії. Отже, нас очікує палка конкуренція, яка завершиться переможною ставкою у кілька мільярдів гривень», — заявив Сенниченко.

 

В бюджеті на 2021 рік передбачено 12 млрд грн надходжень від приватизації.

 

На час карантину продаж об’єктів великої приватизації був заборонений законом. Наразі цей закон чинний.

 

У грудні 2020 року уряд запропонував Верховній Раді розблокувати велику приватизацію у 2021 році. Уряд запропонував ВР зняти обмеження на продаж низки об’єктів — це 5 теплоелектроцентралей, три обленерго, підприємсто “Більшовик”, Одеський припортовий завод, Об’єднана гірнично-хімічна компанія, “Президент готель”.

 

Грошима від реалізації державних об’єктів хочуть “наповнити” Бюджет-2021. Запланований продаж великих державних підприємств, за оцінкою уряду, має дати змогу збільшити надходження до бюджету до 12 млрд грн.

 

При цьому дефіцит Бюджету-2021 передбачено на рівні 5,5% від ВВП, або 246,6 млрд грн.

 

В експертних колах зазначали, що великий дефіцит означає, що його треба покривати або запозиченнями, або емісією, або приватизацією. Але приватизація, яка є нерегулярними доходами, навряд чи буде здатна покрити хоча б десяту частину цього дефіциту.