Вино з Євросоюзу: Україна скасувала ввізне мито

14:28, 03.01.2021
Вино з Євросоюзу: Україна скасувала ввізне мито

Минулого року в Україну ввезли винної продукції на 146,7 млн. доларів.

Нульове мито на ввезення вина з країн Європейського Союзу почало діяти в Україні з 1 січня 2021 року.

 

Це передбачено зобов'язаннями України щодо обнулення імпортних мит на низку товарів протягом семирічного періоду після укладення економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

 

Як повідомляє Україна молода, про це нагадує AgroPolit.com.

 

Видання відзначає, що в Україну ввезли винної продукції на 146,7 млн, в той же час Україна експортувала своєї продукції на 11,9 млн доларів.

 

Найбільшим зовнішнім ринком для українських виноробів став Казахстан, куди поставили винної продукції на $1,3 млн. Окрім того, одним із найбільших ринків залишається Німеччина (поставки на суму $1 млн).

 

Раніше мито на ввезення вина з ЄС складав 0,3-0,4 EUR/літр.

 

 

У 2019 для виноматеріалів було перероблено 124 тис. тон сировини, що вдвічі менше за показники попередніх років: – 271 тис. тон у 2017 році і 274 тис. тон у 2018 році.

 

При цьому, Україні загрожує втрата внутрішнього ринку винопродукції. Причинами цього слугує зменшення обсягів збору й переробки винограду на виноматеріали, обмежена купівельна спроможність, експансія товарів іноземного виробництва на ринку України.

 

Нагадаємо, Україна та Європа готуються внести правки в діючу угоду про Зону вільної торгівлі з єврозоною на наступні 5 років. Вікно нових можливостей з ЄС для нашої країни офіційно відкриється з 1 січня 2021 року, а неофіційно – перемовини про перегляд стартували ще на початку 2020 року. 

 

Як повідомляла "УМ", науковці з Австралії й Великої Британії виявили три періоди в житті людини, коли алкоголь шкодить їй найбільше.