Рада схвалила виділення ФОПам по 8 тисяч гривень

12:26, 04.12.2020
Рада схвалила виділення ФОПам по 8 тисяч гривень

Протести ФОПів під Радою змусили владу враховувати інтереси дрібного і середнього бізнесу.

Верховна Рада схвалила законопроект про фінансову допомогу фізичним особам-підприємцям через карантинні обмеження в розмірі по 8 тисяч гривень.

 

Як повідомляє Україна молода, такий законопроект Рада схвалила за основу і в цілому на засіданні в п'ятницю, 4 грудня.

 

За закон проголосували 297 депутатів.

 

Ситуація складна, але контрольована, ми не виключаємо сценарію погіршення епідситуації і треба буде реагувати швидко і прогнозовано", - заявив прем'єр Денис Шмигаль у виступі перед голосуванням.
 
За його словами, карантин вихідного дня відіграв свою роль і досяг своєї цілі. "Ми бачимо це по цифрах - темпи зростання епідемії знизились останній тиждень. Ми можемо припустити, що жорсткого посилення карантину до Нового року не буде. Ймовірно, ми посилимо карантинні обмеження у січні", - додав він.

 

Проект закону пропонує забезпечити в 2020-2021 роках за рахунок держбюджету виплати одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити частину зарплати або доходу в разі введення додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів.

 

Зокрема, передбачено виплату одноразової фінансової допомоги бізнесу для збереження робочих місць найманих працівників, а також одноразову компенсацію витрат, яких зазнали за сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

 

Державну підтримку суб'єкти малого та середнього підприємництва сфери громадського харчування зможуть отримати протягом терміну дії карантину та протягом шести місяців після його закінчення.

 

Водночас для бізнесу, роботу якого призупинили через карантин, на період дії карантину та протягом одного місяця з дня його закінчення продовжується дія договорів оренди державного та комунального майна, термін дії яких закінчується в період дії карантину або обмежувальних заходів. Закон скасовує стягнення орендної плати за договорами оренди державного та комунального майна в період дії карантину або обмежувальних заходів для бізнесу, діяльність якого була заборонена в зазначений період.

 

Нарешті, на час карантину і після його закінчення не будуть припиняти дію і анулювати ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями в разі несвоєчасної сплати ліцензіатами чергового платежу за ліцензії. До страхового стажу особи будуть включати період, протягом якого вона отримувала допомогу з часткового безробіття, на період карантину через пандемію коронавірусу.

 

Також Податковий комітет Ради затвердив законопроєкт президента Володимира Зеленського щодо підтримки бізнесу №4430, який передбачає списання податкових боргів до 3060 грн.

 

Виплати на допомогу бізнесу, які анонсував президент Володимир Зеленський, пропонуватимуть фінансувати з фонду боротьби з COVID-19.

 

Одноразова допомога у розмірі 8 тисяч гривень, передбачена президентським законопроєктом про допомогу бізнесу та громадянам, може стосуватися до 2 мільйонів громадян, що передбачатиме видатки у сумі близько 15 млрд грн з COVID-фонду.

 

Як повідомляла «УМ», раніше в Києві пройшли протести ФОПів. Учасники мітингу підприємців навіть перекривали центр столиці.