Верховна Рада відтермінувала введення касових апаратів для ФОП

14:21, 01.12.2020
Верховна Рада відтермінувала введення касових апаратів для ФОП

Законопроєкт запроваджує поняття "дистанційні послуги".

 Верховна Рада 1 грудня підтримала законопроєкт про відтермінування введення касових апаратів для підприємців, тоді як вони вимагають їх взагалі не вводити. Обов'язкове застосування РРО перенесли на рік.

 

Як інформує УМ, за законопроєкт №4439 проголосували 319 нардепів на засіданні Ради.

 

Законопроєкт передбачає: відтермінування до 1 січня 2022 року обов'язкового застосування касових апаратів для ФОПів.

 

Також передбачено скасування штрафів за невідповідність готівки на місці проведення розрахунків сумі, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО.

 

Окрім цього, за законопроєктом скасовується механізму компенсації покупцям через скарги щодо порушення порядку проведення розрахункових операцій.

 

Застосування понижених штрафів за порушення окремих вимог щодо використання РРО до 1 січня 2022 року.

 

Крім того, проєкт запроваджує поняття "дистанційні послуги".

 

Як повідомляла УМ, напередодні представники "За майбутнього" та "Батьківщини" говорили, що зареєструють проєкт постанови щодо звільнення Гетманцева, якщо Рада не ухвалить рішення про відтермінування касових апаратів для ФОПів. І Рада таки провалила цей законопроєкт.

 

Закони про застосування касових апаратів у сферах торгівлі, харчування та послуг, а також про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі 17 жовтня підписав президент Володимир Зеленський.

 

Вони запроваджують з 1 січня 2020 року обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, що працюють у сферах торгівлі та харчування.

 

Разом з цим, передбачається, що підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон, планшет чи комп’ютер  відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.

 

Водночас у листопаді депутати хотіли відтермінувати запровадження в Україні обов'язкових касових апаратів для ФОПів. Зазначали, що через пандемію малий та середній бізнес потерпає. Однак голосування у Раді провалили.

 

Підприємці обурились таким рішенням та вийшли на протест під Раду. Тоді президент Володимир Зеленський подав новий законопроєкт про відтермінування РРО.