Вода в Криму: посуха на півострові перевершила всі прогнози

09:33, 02.09.2020
Вода в Криму: посуха на півострові перевершила всі прогнози

Окупаційна влада стверджує, що такої посухи у Криму не було вже 150 років.

Лише за місяць запаси води анексованого Криму скоротились на 12 мільйонів кубів. Також у Гідрометцентрі зазначають, що у серпні пересохли кілька основних річок, якій живили деякі з кримських водосховищ.

 

Через ситуацію з водою можуть оголосити надзвичайну ситуацію. Посуха на півострові перевершила всі попередні прогнози, інформує "РИА Новости Крым".

 

"Сумарний запас води у водосховищах півострова до початку осені склав 62,88 мільйона кубометрів – це майже на 12 мільйонів менше, ніж місяць тому. Для порівняння: на початок осені 2019 року сумарний обсяг водосховищ Криму становив 143,64 мільйона кубометрів: це на 80,76 мільйона більше, ніж цьогоріч", - пише видання.

 

До такої ситуації не була готова окупаційна влада Криму. Голова "Води Криму" Володимир Баженов зазначив, що місцеві чиновники були впевнені, що води буди достатньо до осені. Солідарний з ним і самопроголошений глава Криму Сергій Аксьонов. Він не виключив, що Росія визнає надзвичайною ситуацію з водопостачанням на півострові.

 

Окупаційна влада стверджує, що такої посухи у Криму не було вже 150 років. Офіційний Київ наголошує, водопостачання до Криму відновить лише за умови деокупації півострова.

 

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне річище Дніпра з півостровом.

 

Після анексії Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.

 

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел.

 

Влада Криму ввела поетапне обмеження постачання води.

 

Як повідомляла УМ, в окупованому Криму воду даватимуть по дві години вранці та ввечері.

 

Напередодні очільник української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук припустив, що Україна може відновити водопостачання в окупований Крим у разі гуманітарної катастрофи, але тільки для жителів півострова.

 

Натомість глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що Україна не планує відновлювати подачу прісної води в окупований Крим. Принаймні, зараз немає жодних шансів на те, щоб Рада розглядала це питання.

 

У липні секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що наразі населення Криму повністю забезпечене питною водою. Води ж для промисловості – справді немає. За його словами, наразі влада не має морального права відновлювати постачання води на анексований півострів.
 
 
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що води в Криму незабаром може не вистачати для військових потреб російської армії. Тоді не виключений силовий тиск російської сторони на Україну.