В окупованому Криму воду даватимуть по дві години вранці та ввечері

02.09.2020
В окупованому Криму воду даватимуть по дві години вранці та ввечері

Ще 24 серпня комунальники Бахчисарайського та Сімферопольського районів припинили подачу гарячої води у будинки, а з 1 вересня керівники всіх регіонів Криму змушені включати воду суворо за графіком і видавати людям цілющу вологу з мобільних бочок.
 
Окупаційна влада півострова поставила перед собою завдання знизити споживання води з 160 до 100 тисяч кубометрів на добу.
 
Міста Криму заполонили сюрреалістичні сині ємності з питною водою, які миттєво розкритикували жителі півострова:
 
«Ось які гарні сині бочки дбайливо встановила кримська влада перед кожною школою та дитячим садком до 1 вересня, — уїдливо «радіє» нововведенню мешканка півострова Оксана. — До них повинні додаватися красиві шланги, відра, сходи та коромисла обов’язково!».
 
Дивні гігантські конструкції з водою встановили перед багатоповерхівками у великих містах Криму, а наповнювати їх будуть з автоцистерн. Кожна така ємність обійшлася бюджету в 100 тисяч рублів, тоді як на ринку таку можна купити у два рази дешевше.
 
За словами заступника глави адміністрації Сімферополя Анатолія Русина, кожну бочку оснастять десятьма кранами, щоб люди не побилися в чергах по дефіцит, як у радянські часи.
 
У цьому південному місті вже обладнали 128 «точок видачі води», під ємності монтують капітальні підставки, що свідчить на користь довгостроковості даного проєкту.
 
Людей, щоправда, бентежить, що попри те, що, за ДОСТом, вода повинна відповідати стандартам питної, перед вживанням її необхідно кип’ятити.
 
Перелякані кримчани теж стали встановлювати у своїх квартирах пластикові баки та наповнювати всі наявні ємності водою. Такий ажіотаж здатний лише погіршити й без того наболілу проблему з прісною водою.
 
Погодинний графік подачі води до будинків кримчан здатний остаточно добити міські комунікації: через перепади тиску раз у раз лопаються труби, а люди змушені годинами сточувати іржаву та каламутну воду, якою неможливо користуватися.
 
Справжній апокаліпсис із питною водою нагрянув у кожен будинок Криму після того, як біля Севастополя почало стрімко міліти Чорноріченське водосховище. Через аномальну спеку в серпні висохла серединна частина Білогірського водосховища, а сусіднє, Тайганське, може пересохнути вже у вересні та повністю залишити південний Крим без питної води.
 
«Ситуація склалася катастрофічна. Вихід? Скинутися на відра, та нехай Кравчук, Арахамія й Шмигаль починають операцію «Там же наші люди». Хоча реально НАШИХ людей, вимушених залишатися в окупації, дійсно шкода», — прокоментував на своїй сторінці у соцмережах ситуацію, що склалася, дипломат і відомий блогер Олег Шарп.
 
Фахівці департаменту міського господарства підконтрольного Росії уряду Севастополя прогнозують, що за повної відсутності опадів та середньодобової подачі у 170 тисяч кубометрів запасів води в Чорноріченському водосховищі вистачить лише до грудня 2020 року. Засуха, яка накрила Крим цього літа, змушує підконтрольну Кремлю місцеву владу шукати нові способи вирішення проблеми водопостачання півострова.
 
Крім пластикових бочок із водою, тут планують штучно викликати опади, щоб заповнити нестачу вологи у пересохлих водосховищах. Експериментальні роботи почнуться вже у цьому році та обійдуться російським платникам податків у 25 мільйонів рублів.
 
Відомо, що у Держкомітеті з водного господарства та меліорації Криму вже оголосили тендер та шукають виконавця «експериментальних авіаційних робіт з метою штучного збільшення опадів для припливу води до водних об’єктів Криму».