Вода до Криму: Чубаров попереджає Україну про можливі силові дії від Росії найближчим часом

11:29, 29.05.2020
Вода до Криму: Чубаров попереджає Україну про можливі силові дії від Росії найближчим часом

Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів припинили.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав бути максимально уважними в найближчі місяці до подій, які будуть пов'язані з поставками дніпровської води в анексований Крим

 

Як інформує УМ, про це Чубаров сказав у коментарі проєкту Крим.Реалії.

 

Він не виключає того, що Росія може піти на силові дії, а так звана третя сторона переконуватиме Україну відновити водопостачання півострова.

 

"Швидше за все, росіяни можуть залучити третю сторону. Так було вже в 2015 році, коли до Криму перестала надходити електроенергія. Тоді як посередники були, в тому числі, учасники нормандської четвірки. Вони зверталися до президента Порошенка, щоб він забезпечив постачання електроенергії", – сказав Чубаров.

 

Він зазначив, що води в Криму незабаром може не вистачати для військових потреб російської армії. Тоді, каже голова Меджлісу, не виключений силовий тиск російської сторони на Україну.

 

"Я просто виходжу з того, що води в Криму буквально через півтора місяця практично не вистачатиме навіть на військові потреби. Якщо не буде по-іншому вода постачатися до Криму, вони можуть піти на силові дії. Силові дії означають просування військ для забезпечення контролю до тієї місцевості, звідки вода може постачатися до Криму", – припустив Чубаров.

 

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів припинили.

 

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

 

Нагадаємо, окупований Росією Крим наблизився до екологічної катастрофи впритул. На півострові пересохла головна водна артерія – Сімферопольське водосховище.

 

Як повідомляла УМ, 5 березня новий прем'єр-міністр України Денис Шмигаль виступив за відновлення подачі води до окупованого РФ Криму. Він наголосив, що у Криму живуть українці, яких не можна кидати.

 

Пізніше Шмигаль відхрестився від своїх слів, заявивши, що вода не надійде до Криму до повернення півострова Україні.

 

"Влада" окупованого Криму повідомила, що півострову не варто покладатися на поставку води з України, незважаючи на заяву нового прем'єр-міністра Дениса Шмигаля