А ви знали, що поруч з Одесою знаходиться найбільша в Європі плантація міні-ківі? Знали, що за ними покупці стають в чергу ще за рік до збору врожаю?
Якщо ні, то я розповім :)
В Біляївському районі, в 2012 році, спільне українсько-французьке підприємство заклало плантацію і в 2015 році було отримано перший врожай актинідії аргута або міні-ківі. Це плоди з так званою зниженою волохатістю, дуже смачні та високовітамінні. А ще ніжні та приємні на смак)
Ростуть вони на спеціальних шпалерах, дозрівають майже одночасно і, відповідно, збираються одномоментно.
Технологія вирощування - французька. Сорти, які прийнятні для нашого клімату, новозеландські. Витримують до мінус 28 градусів. Процеси супроводжують французькі та іспанські технологи. Більшу частину вирощеного експортують в Німеччину. Ще одне підтвердження, що європейські ринки стають ближчими і допомагають заробляти непогані гроші тим, хто працює на землі.
Українські міні-ківі вже можна знайти і у нас - в супермаркетах Одеси, Харкова, Дніпра, Києва. Вони дозрівають з вересня по жовтень, так що у вас є шанс спробувати їх ще в цьому сезоні.